Sanda Toma şi Victor Rebengiuc se reîntâlnesc în drama „Toţi fiii mei”, pe scena mare a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/sanda-toma-si-victor-rebengiuc-se-reintalnesc-in-drama-toti-fiii-mei-pe-scena-mare-a-tnb/

Pentru o singură reprezentaţie, la final de stagiune, Toţi fiii mei de Arthur Miller, montare de succes, semnată de Ion Caramitru şi „îmbrăcată” scenic de o altă mână de maestru, cea a scenografului Dragoş Buhagiar, revine pe scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, miercuri 10 iunie 2015, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

Spectacolul s-a jucat ultima dată în mai 2013, înainte ca Sala Mare să intre în renovare, iar premiera a avut loc în septembrie 2009.

Victor Rebengiuc şi Sanda Toma, cunoscuţii actori ai Teatrului Naţional se reîntâlnesc cu partituri generoase, într-o dramă puternică, răsplătită cu cel dintâi premiu Tony din cariera lui Arthur Miller. În casa familiei Keller, dramele sunt adânci.

Sanda Toma Piesa anunţă temele predilecte ale celebrului autor: vina, culpabilizarea, durerea, moartea, regretul şi moralitatea unor alegeri.

„Toţi fiii mei reprezintă un reproş dramatic, sălbatic şi înduioşător pe care Arthur Miller îl aduce lumii care se îndepărtează din interes, din perversiune, din nebunie, de ceea ce omului îi este dat prin naştere: iubirea de aproapele său şi respectul pentru adevăr”, apreciază Ion Caramitru.

În Toţi fiii mei, Victor Rebengiuc interpretează cu măiestrie şi fineţe drama unuiinfluent om de afaceri aflat în situaţia de a se justifica în faţa celui pentru care a ridicat un întreg „imperiu”: fiul său, în timp ce Sanda Toma o întruchipează pe Katty Keller, punctul de echilibru al familiei.

Alături de cei doi mari artişti, publicul îi va întâlni pe alţi cunoscuţi actori ai teatrului, din generaţii diferite: Dragoş Stemate, Costina Ciuciulică/Fulvia Folosea, Vivian Alivizache/Victoria Dicu, Dorin Andone, Ioan AnSanda Toma drei Ionescu, Gavril Pătru, Irina Cojar şi până la copilul Aris Bănuţoiu.

Muzica originală a spectacolului îi aparţine lui Vlaicu Golcea, light designul este semnat de Chris Jaeger, iar multimedia de Daniel Gontz.

Aşa cum nota presa americană, la data premierei absolute, „dacă tot ce ni se oferă la ultima cădere a cortinei, în ciuda fermităţii acţiunii lăuntrice, e o întrebare mai curând decât un răspuns, aceasta se întâmplă pentru că există întrebări grave pe care nu le putem ocoli… Domnul Miller a îndrăznit să şi le pună”.

Iar publicul rezonează şi astăzi la fel de atent, pentru că „Toţi fiii mei sună pentru România ca un clopot de alarmă vis-à-vis de mugurii promiţători ai societăţii de consum”, avertizează Ion Caramitru, regizorul spectacolului.

Stagiunea 2014-2015 a Teatrul Naţional din Bucureşti se închide duminică 14 iunie.

Foto: Sanda Toma şi Victor Rebengiuc, Toţi fiii mei – Augustin Bucur, tnb,ro,

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.