Săptămâna Filmului Francez: pelicule restaurate, intrare liberă
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-filmului-francez-pelicule-restaurate-intrare-libera/

Şapte titluri de referinţă ale istoriei cinematografului francez (printre care şi o coproducţie franco-română), în copii restaurate (peliculă 35mm) pot fi văzute, în perioada 22-28 ianuarie, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2016

În perioada 22-28 ianuarie a.c., Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte evenimentul Săptămâna Filmului Francez, organizat de Arhiva Naţională de Filme a României împreună cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa şi Federaţia Internaţională a Arhivelor de Film, în colaborare cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez.

În cadrul programului vor fi prezentate şapte titluri de referinţă ale istoriei cinematografului francez (printre care şi o coproducţie franco-română), în copii restaurate (peliculă 35mm). Invitat special al evenimentului este Eric Le Roy, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Film (FIAF), care va participa la spectacolul de gală de pe 22 ianuarie, precum şi la proiecţia de pe 23 ianuarie. Accesul spectatorilor la Săptămâna Filmului Francez este liber.

LE MIRACLE DES LOUPS

LE MIRACLE DES LOUPS

Programul complet al Săptămânii Filmului Francez, cu informaţii despre filmele prezentate:

Vineri, 22 ianuarie

19:00 MIRACOLUL LUPILOR / LE MIRACLE DES LOUPS

(Franţa, 1924, 131 min., 35mm, copie restaurată; film mut cu acompaniament muzical, film de aventuri, film istoric, adaptare după romanul omonim al lui Henry Dupuy-Mazuel) – regia: Raymond Bernard – cu: Jean-Emile Vanni-Marcoux, Charles Dullin, Yvonne Sergyl, Romuald Joubé, Armand Bernard, Ernest Maupain, Fernand Mailly – inserturi în franceză, subtitluri în română – spectacol de gală în prezenţa lui Eric Le Roy, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Film (FIAF)

Sâmbătă, 23 ianuarie

19:00 BANII / L’ARGENT

(Franţa, 1929, 166 min. 35mm, copie restaurată; film mut cu acompaniament muzical, dramă, film romantic, adaptare după romanul omonim de Émile Zola) – regia: Marcel L’Herbier – cu: Brigitte Helm, Marie Glory, Pierre Alcover, Yvette Guilbert, Alfred Abel, Henry Victor, Pierre Juvenet, Antonin Artaud – inserturi în franceză, subtitluri în română – proiecţie specială în prezenţa lui Eric Le Roy, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Film (FIAF)

LA CRISE EST FINIE

LA CRISE EST FINIE

Duminică, 24 ianuarie

19:00 CRIZA S-A SFÂRŞIT / LA CRISE EST FINIE

(Franţa, 1934, 79 min., 35mm, copie restaurată; comedie muzicală, adaptare după o proză de Frédéric Lohner şi Curt Siodmak) – regia: Robert Siodmak – cu: Albert Préjean, Danielle Darrieux, Marcel Carpentier, Pedro Elviro, Paul Velsa, Paul Escoffier, Milly Mathis – subtitluri în română

Luni, 25 ianuarie

17:00 HANUL ROŞU / L’AUBERGE ROUGE

(Franţa, 1951, 104 min., 35mm, copie restaurată; comedie neagră) – regia: Claude Autant-Lara – cu: Fernandel, Françoise Rosay, Julien Carette, Marie-Claire Olivia, Jacques Charon, Nane Germon, Andrée Vialla – subtitluri în română

Marţi, 26 ianuarie

19:00 CODIN / CODINE

(Franţa-România, 1963, 98 min., 35mm, copie restaurată; dramă, adaptare după romanul lui Panait Istrati) – regia: Henri Colpi – cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Françoise Brion, Nelly Borgeaud, Maurice Sarfati, Germaine Kerjean, Eliza Petrăchescu, Dorin Dron, Victor Moldovan, Mihai Mereuţă, Mihai Fotino – subtitluri în română

Miercuri, 27 ianuarie

L’ARMÉE DES OMBRES

L’ARMÉE DES OMBRES

19:00 ARMATA UMBRELOR / L’ARMÉE DES OMBRES

(Franţa-Italia, 1969, 144 min., 35mm, copie restaurată; dramă, film de război, adaptare după romanul cu acelaşi titlu al lui Joseph Kessel) – regia: Jean-Pierre Melville – cu: Lino Ventura, Simone Signoret, Paul Meurisse, Jean-Pierre Cassel, Paul Crauchet, Christian Barbier, Claude Mann – subtitluri în română

Joi, 28 ianuarie

19:00 BLUES-UL DE SUB PIELE / LE BLUES ENTRE LES DENTS

(Franţa, 1973, 88 min., 35mm, copie restaurată; film documentar, film muzical) – regia: Robert (Roviros) Manthoulis – cu: Amelia Cortez, Roland Sanchez, Onika Lee, B.B. King, Brownie McGhee, Sonny Terry, Mance Lipscomb, Robert Pete Williams, Water ‘Fury’ Lewis, Roosevelt Sykes, Junior Wells, Buddy Guy – subtitluri în română

Foto: Săptămâna Filmului Francez – anf-cinemateca.ro

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.