Saptamana Filmului Maghiar la Bucureşti, ediţia a 8-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-filmului-maghiar-la-bucuresti-editia-a-8-a/

Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează, în perioada 10-16 noiembrie 2014, a opta ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul îşi propune să reflecte spiritul şi diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

Un articol de Petre Ivan|11 noiembrie 2014

Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română şi în limba engleză.

În deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar de la Bucureşti va fi proiectat, în prezenţa regizorului Reisz Gábor, filmul VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil).

Filmul a câştigat premiul Adolph Zukor la Festivalul Internaţional de Film Jameson CineFest de la Miskoc, Ungaria, iar premiera internaţională a avut-o la Saptamana Filmului Maghiar renumitul festival de la Karlovy Vary.

În programul SFM 2014 vor fi proiectate opt lungmetraje, precum şi filme documentare şi scurtmetraje, oferind astfel cinefililor adevărate comori cinematografice.

Programul de filme artistice va fi dominat de tineri regizori.

Din filmele proiectate la festivaluri internaţionale vor avea premiera absolută la Bucureşti filmele EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil, Colţul furtunilor, Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Tímea?, comedia neagră Supa amară, precum şi un film pentru adolescenţi Aura. Programul SFM 2014 va fi completat de scurtmetraje şi documentare câştigătoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internaţionale.

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesorul universitar Radu Igazsag.

Mai multe informaţii despre filme, aici.

Foto: Saptamana Filmului Maghiar –  muzeultaranuluiroman.ro

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.