Săptămâna Internațională a Muzicii Noi: 5 lucrări în primă audiție absolută la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-internationala-a-muzicii-noi-5-lucrari-in-prima-auditie-absoluta-la-sala-radio/

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (SIMN) aduce în acest an la Sala Radio 3 concerte speciale şi 5 lucrări interpretate în primă audiţie absolută. Concertele vor fi transmise LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – şi LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2023

Unul dintre cele mai longevive evenimente muzicale din România, ajuns la ediția cu numărul 32, SIMN este un festival anual dedicat creației contemporane, organizat de Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Radio România și Universitatea Națională de Muzică București. Trei dintre ansamblurile Radio România vor evolua în cadrul festivalului: Orchestra de Cameră, Big Band-ul și Orchestra Națională Radio.

Despre ediția prezentă – intitulată EUTOPIA – compozitorul DAN DEDIU, director artistic al festivalului, declară:

„Între reformă și conservare, între experiment și recuperare, la mijloc se evidențiază o singură realitate consistentă: eutopia muzicii noi, un spațiu social benefic și creativ, un sistem de rețele lichide capabil să schimbe mentalități și să inoveze. (…) Concertele de la Sala Radio se disting printr-un număr mare de creații noi prezentate în primă audiție absolută și totodată prin faptul că aduc în fața publicului soliști instrumentiști de o mare diversitate, în calitate de protagoniști.”

Miercuri, 24 mai 2023, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, va interpreta patru lucrări: Cornel Țăranu – Floraison pentru orchestră – în primă audiție, Viorel Munteanu – Umbre și geneze – concert pentru flaut și orchestră de coarde, Cătălin Crețu – Passaccona Helix pentru pian și orchestră și Sorin Lerescu – Simfonia a VII-a. Evenimentul îi va aduce în fața publicului pe doi apreciați soliști români: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu – care interpretează pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu – și pianistul Horia Maxim.

Joi, 25 mai 2023, BIG BAND-ul RADIO va interpreta o compoziție originală creată special pentru acest eveniment: GATES (PORȚI) este noua creație semnată chiar de dirijoarea ansamblului: Simona Strungaru. Aceasta se va afla așadar pe scena Sălii Radio în dublă ipostază, de compozitor și dirijor. Lucrarea sa reprezintă o îmbinare sonoră inedită între big band și orga Sălii Radio, cea mai mare din țară și din sud est-ul Europei. Instrumentul va juca de altfel un „dublu rol” în cadrul evenimentului, atât ca instrument solist, cât și prin faptul că va deveni o „pânză” de creație vizuală pentru proiecțiile realizate de artista Ioana Halunga. La orgă îl veți aplauda ca solist pe Eduard Antal, titular al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Iosif” din București, un muzician plurivalent cu o bogată activitate, un adevărat promotor al muzicii pentru orgă pe plan autohton.

Despre noua sa creație, SIMONA STRUNGARU declară:

„Gates pentru orgă și big band este o lucrare născută din dorința de a explora universul timbral dintre cele două elemente de colos sonor. Sala Radio din București se bucură de cea mai mare orgă din țară, care, iată, pentru prima dată, va fi alăturată orchestrei de suflători. Lucrarea este structurată în douăsprezece părți, reprezentând douăsprezece realități diferite, aflate în spatele unor porți imaginare, și reprezintă atât pentru interpreți cât și pentru audiență o experiență transformațională, o invitație spre descoperire interioară stimulată de factori externi. Astfel, auditorul devine personajul principal care ajunge să se contopească cu atmosfera acestor lumi pe care curiozitatea îl împinge să le caute.”

Al treilea și ultimul concert din cadrul SIMN aduce pe scenă vineri, 26 mai 2023, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, dirijată de Mihail Agafiţa. Patru soliști de valoare: Diana Moş – vioară, Iustinian Zetea  –  bariton, Eduard Antal  – orgă și Erik Sandberg – corn (Danemarca) vor interpreta patru lucrări în programul serii. Cele trei creații autohtone sunt în primă audiție absolută: Nicolae Brânduș – Testament pentru bariton, cor și orchestră, Dan Buciu – Concert-fantezie pentru orgă, orchestră și cor, Adrian Iorgulescu – Ipostaze VI pentru vioară, fanfară și percuție. Lucrarea compozitorului polonez Krzysztof Penderecki – Călătorie de iarnă – Concert pentru corn și orchestră  – va fi cântată în primă audiție în România.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. Biletele și abonamentele achiziționate până la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro rămân valabile.

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.