Saroo: Drumul spre Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/saroo-drumul-spre-oscar/

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2017

În centru ei se află Saroo Brierley, băieţelul care se pierde de familia sa la vârsta de 5 ani. Rolul lui, la maturitate, este jucat de Dev Patel. Actorul a mărturisit că s-a pregătit şase luni pentru rol, despre care crede că este unul definitoriu în cariera sa.

Pentru filmul „Lion”, drumul spre Oscar este pavat cu multe emoţii şi multă muncă, dar şi cu nominalizări şi premii. Recent, la ceremonia de decernare a premiilor Academiei Britanice de Film, „Lion” a câştigat două premii pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” şi pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, făcându-l pe Dev Patel fericitul câştigător al primului său premiu BAFTA.

Actorul i-a avut drept contracandidați pe Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

Lion” s-a bucurat şi de patru nominalizări la Globurile de Aur pentru „Cel mai bun film – dramă”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar” şi „Cea mai bună coloană sonoră”.

Până în acest moment, cele mai multe nominalizări sunt la Oscar, unde Lion se regăseşte de şase ori pe lista celor mai bune filme. Categoriile la care filmul a fost nominalizat sunt: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Despre importanța premiilor în cariera unui actor, Patel a mărturisit că „aş minţi dacă aş spune că premiile nu sunt grozave. Premiile pot schimba radical cariera. Primeşti recunoaşterea şi scenariile pe care probabil nu le-ai fi primit înainte. Însă nu am acceptat niciodată un proiect gândindu-mă la o statuetă aurie”.

Harvey Weinstein, producătorul executiv al casei de producție Weinstein Company, vorbeşte şi el cu mândrie despre filmul „Lion” spunând că: „cel mai important aspect este efectul pe care povestea îl are asupra problemelor sociale din jurul lumii. Subiectele atinse, diversitatea, dragostea şi unitatea sunt foarte speciale şi personale pentru mine. Cei de la UNICEF au spus-o cel mai bine – Lion este un imn al speranţei, iubirii şi al acceptării”.

Nu ai putea să inventezi, povestea lui Saroo este extraordinară. Are toate ingredientele pentru un film minunat – are aventură şi pericole, traversează continente şi ani. Călătoria sa este una profund emoţională. Ceea ce face povestea un succes cinematografic este faptul că această căutare fără prea mari speranţe, sfârşeşte cu un triumf, cu găsirea drumului spre acasă.

Tot efortul echipei, toată dăruirea şi povestea emoţionantă au stat la baza unui film ce te poartă peste continente şi te îndeamnă să reflectezi şi să apreciezi mai mult ceea ce ai. După toată munca depusă, e timpul să se adune şi roadele, iar Lion are de unde să le culeagă.

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 20 ianuarie 2017.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.