Saroo: Drumul spre Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/saroo-drumul-spre-oscar/

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2017

În centru ei se află Saroo Brierley, băieţelul care se pierde de familia sa la vârsta de 5 ani. Rolul lui, la maturitate, este jucat de Dev Patel. Actorul a mărturisit că s-a pregătit şase luni pentru rol, despre care crede că este unul definitoriu în cariera sa.

Pentru filmul „Lion”, drumul spre Oscar este pavat cu multe emoţii şi multă muncă, dar şi cu nominalizări şi premii. Recent, la ceremonia de decernare a premiilor Academiei Britanice de Film, „Lion” a câştigat două premii pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” şi pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, făcându-l pe Dev Patel fericitul câştigător al primului său premiu BAFTA.

Actorul i-a avut drept contracandidați pe Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

Lion” s-a bucurat şi de patru nominalizări la Globurile de Aur pentru „Cel mai bun film – dramă”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar” şi „Cea mai bună coloană sonoră”.

Până în acest moment, cele mai multe nominalizări sunt la Oscar, unde Lion se regăseşte de şase ori pe lista celor mai bune filme. Categoriile la care filmul a fost nominalizat sunt: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Despre importanța premiilor în cariera unui actor, Patel a mărturisit că „aş minţi dacă aş spune că premiile nu sunt grozave. Premiile pot schimba radical cariera. Primeşti recunoaşterea şi scenariile pe care probabil nu le-ai fi primit înainte. Însă nu am acceptat niciodată un proiect gândindu-mă la o statuetă aurie”.

Harvey Weinstein, producătorul executiv al casei de producție Weinstein Company, vorbeşte şi el cu mândrie despre filmul „Lion” spunând că: „cel mai important aspect este efectul pe care povestea îl are asupra problemelor sociale din jurul lumii. Subiectele atinse, diversitatea, dragostea şi unitatea sunt foarte speciale şi personale pentru mine. Cei de la UNICEF au spus-o cel mai bine – Lion este un imn al speranţei, iubirii şi al acceptării”.

Nu ai putea să inventezi, povestea lui Saroo este extraordinară. Are toate ingredientele pentru un film minunat – are aventură şi pericole, traversează continente şi ani. Călătoria sa este una profund emoţională. Ceea ce face povestea un succes cinematografic este faptul că această căutare fără prea mari speranţe, sfârşeşte cu un triumf, cu găsirea drumului spre acasă.

Tot efortul echipei, toată dăruirea şi povestea emoţionantă au stat la baza unui film ce te poartă peste continente şi te îndeamnă să reflectezi şi să apreciezi mai mult ceea ce ai. După toată munca depusă, e timpul să se adune şi roadele, iar Lion are de unde să le culeagă.

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 20 ianuarie 2017.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.