Saroo: Drumul spre Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/saroo-drumul-spre-oscar/

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2017

În centru ei se află Saroo Brierley, băieţelul care se pierde de familia sa la vârsta de 5 ani. Rolul lui, la maturitate, este jucat de Dev Patel. Actorul a mărturisit că s-a pregătit şase luni pentru rol, despre care crede că este unul definitoriu în cariera sa.

Pentru filmul „Lion”, drumul spre Oscar este pavat cu multe emoţii şi multă muncă, dar şi cu nominalizări şi premii. Recent, la ceremonia de decernare a premiilor Academiei Britanice de Film, „Lion” a câştigat două premii pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” şi pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, făcându-l pe Dev Patel fericitul câştigător al primului său premiu BAFTA.

Actorul i-a avut drept contracandidați pe Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

Lion” s-a bucurat şi de patru nominalizări la Globurile de Aur pentru „Cel mai bun film – dramă”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar” şi „Cea mai bună coloană sonoră”.

Până în acest moment, cele mai multe nominalizări sunt la Oscar, unde Lion se regăseşte de şase ori pe lista celor mai bune filme. Categoriile la care filmul a fost nominalizat sunt: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Despre importanța premiilor în cariera unui actor, Patel a mărturisit că „aş minţi dacă aş spune că premiile nu sunt grozave. Premiile pot schimba radical cariera. Primeşti recunoaşterea şi scenariile pe care probabil nu le-ai fi primit înainte. Însă nu am acceptat niciodată un proiect gândindu-mă la o statuetă aurie”.

Harvey Weinstein, producătorul executiv al casei de producție Weinstein Company, vorbeşte şi el cu mândrie despre filmul „Lion” spunând că: „cel mai important aspect este efectul pe care povestea îl are asupra problemelor sociale din jurul lumii. Subiectele atinse, diversitatea, dragostea şi unitatea sunt foarte speciale şi personale pentru mine. Cei de la UNICEF au spus-o cel mai bine – Lion este un imn al speranţei, iubirii şi al acceptării”.

Nu ai putea să inventezi, povestea lui Saroo este extraordinară. Are toate ingredientele pentru un film minunat – are aventură şi pericole, traversează continente şi ani. Călătoria sa este una profund emoţională. Ceea ce face povestea un succes cinematografic este faptul că această căutare fără prea mari speranţe, sfârşeşte cu un triumf, cu găsirea drumului spre acasă.

Tot efortul echipei, toată dăruirea şi povestea emoţionantă au stat la baza unui film ce te poartă peste continente şi te îndeamnă să reflectezi şi să apreciezi mai mult ceea ce ai. După toată munca depusă, e timpul să se adune şi roadele, iar Lion are de unde să le culeagă.

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 20 ianuarie 2017.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.