Sase din 49, de György Spiró. Dacă e luni, e teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-din-49-de-gyorgy-spiro-daca-e-luni-e-teatru-tv/

Ce li se poate întâmpla unor oameni simpli atunci când sunt puşi în faţa unui bilet câştigător la loto? Mai ales dacă biletul valorează 10 miloane de euro? Luni, 4 aprilie, de la ora 21.10, la TVR 2 şi TVR HD iubitorii teatrului pot urmări spectacolul „Şase din 49”. La TVR 3 şi TVR Moldova spectacolul se difuzează sâmbătă, 9 aprilie, iar la TVR Internaţional poate fi urmărit duminică, 10 aprilie.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2016

În “ Sase din 49” cei doi norocoşi, soț și soție și părinți a doi copii adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă până la frica paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relației lor ies încet încet la iveală într-o cavalcadă când comică, când tragi-comică. Totul culminează cu un gest extrem.

Sase din 49„Obișnuiți cu un trai modest, populat de griji materiale, de chibzuință stresantă și de neputința satisfacerii unor mici capricii, ivite printre nevoile și dorințele lor sau ale copiilor, cei doi „îmbogățiți“ peste noapte visează acum cu temei la vile, limuzine și helicoptere, la vacanțele „miliardarilor de carton“ de la noi și de aiurea, fapt care transformă satisfacția lor într-o bucurie explozivă, contagioasă, halucinantă. (…)” Ion Parhon – Scrisul românesc

Desopre Spiró György

Spiró György s-a născut la 4 aprilie 1946 la Budapesta. A absolvit  Facultatea de Filologie a Universităţii Eötvös Lóránd din Budapesta (limba sârbo-croată şi rusă), în 1970, şi Institutul de Jurnalism, în 1972. A lucrat ca ziarist la secţia de politică externă a Radio Kossuth, a fost redactor al Editurii Corvina. Este cercetător al Institutului de Cercetări Europene al Academiei de Ştiinţe Ungare. Autor a peste 25 de volume (romane, piese de teatru, poezii, traduceri). Secţia de limba germană a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu a pus în scenă două piese de teatru scurte semnate de acest autor.

ŞASE DIN 49 de György Spiró – INFO

Traducerea: Zeno Fodor

Producţie a Teatrului de Artă, Bucureşti

Distribuţia:

FEMEIA – Dana VoicuSase din 49

BĂRBATUL – Liviu Cheloiu

Regia şi scenografia: Alexandru Maftei

Program difuzare

TVR 2 luni 4.04, ora 20.10 și luni 11.04, ora 01.10

TVR HD luni 4.04, ora 20.10

TVR 3 sâmbată 9.04, ora 20.00 și duminică 10.04 ora 8.00

TVR MOLDOVA sâmbată 9.04, ora 17.00

TVRi duminică 10.04, ora 18.00

online pe www.tvrplus.ro

Foto: Sase din 49 – tvr.ro

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.