Şase filme europene concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-filme-europene-concureaza-pentru-trofeul-ceau-cinema/

Şase filme din Austria, Croaţia, Polonia, Rusia, Serbia şi Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2016

Debuturi sau filme ale unor autori consacraţi, cele şase titluri noi oferă o privire asupra diversităţii şi calităţii cinematografiei de autor central şi est-europene. Ajunsă în acest an la a doua ediţie, competiţia Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât şi filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varşovia sau Tallinn.

Din Austria vine cel de-al doilea film al regizorului şi muzicianului Peter Brunner, unul din tinerele talente ale cinematografiei austriece. Câştigător al Premiului Special al Juriului la Karlovy Vary în 2015, „Cei care cad au aripi” („Those Who Fall Have Wings”) este un film poetic şi senzorial despre o adolescentă cu o sensibilitate aparte care începe să ia contact cu greutăţile existenţei.

„Cei care cad au aripi”

„Cei care cad au aripi”

Bine primit la festivalurile de la Gdynia, Roma sau Glasgow, „Soră-mea” („These Daughters of Mine”), al doilea film al regizoarei poloneze Kinga Debska, are în distribuţie câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Un film cu un subiect universal și emoționant: încercarea a două surori de a face faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.

Cel de-al doilea film din competiţie regizat de o femeie este „Cântarea Cântărilor” („Song of Songs”), al treilea lungmetraj al cineastei ucrainene Eva Neymann, stabilită în Germania. Proiectat în festivaluri precum cele de la Karlovy Vary, Toronto sau Salonic şi lăudat pentru stilul său îndrăzneţ şi neconvenţional, „Cântarea cântărilor” spune povestea unei fete şi a unui băiat care fac o pasiune tăcută unul pentru celălalt, într-o comunitate evreiască la începutul secolului 20.

„Cântarea Cântărilor”

„Cântarea Cântărilor”

Prezentat în 2015 în proiecţie specială la Cannes, unde a fost nominalizat pentru Camera d’Or, şi în competiţia de la Sarajevo, „Panama” este debutul tânărului regizor sârb Pavle Vuckovic. Un film extrem de actual, pulsând de viaţă şi pasiune, despre obsesia mistuitoare a unui tânăr pentru o fată atrăgătoare şi misterioasă.

Din Rusia vine o proaspătă şi revigorantă descoperire, „Front rece” („Cold Front”), debutul în regie al unui fost influent critic de film, Roman Volobuev. Un thriller sentimental, în care relaţia unui cuplu plictisit – şi retras pentru vacanţa de iarnă într-o casă izolată la malul mării, în nordul Franţei – este pusă la încercare de apariţia unei rusoaice frumoase, cu intenţii nu foarte clare.

Prezent în festivalurile de la Varşovia, Belgrad sau Sofia, „Viaţa e o

Viaţa e o trompetă”

Viaţa e o trompetă”

trompetă” („Life is a Trumpet”) este al treilea lungmetraj al lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. Deopotrivă emoţionant şi plin de umor, „Viaţa e o trompetă” este o reconfortantă dramedie despre problemele şi relaţiile complicate dintr-o familie contemporană.

„A fost greu să aleg doar şase titluri din cele câteva zeci văzute. Am încercat să obţin o competiţie echilibrată, care să propună deopotrivă descoperiri şi filme ale unor regizori mai cunoscuţi. Cred că sunt şase filme ambiţioase şi capabile să intrige și, de ce nu, să emoționeze”, a declarat criticul Ionuț Mareș, selecționerul competiției Ceau, Cinema!

Actorii Alina Ilea şi Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului celei de-a doua ediţii a competiţiei Ceau, Cinema!, care va stabili câştigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 euro.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. La ediţia din acest an, cu sprijinul Vitas România, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

„Front rece”

„Front rece”

În 2015, trofeul Ceau, Cinema! a fost câştigat de filmul „Îngerul Atotputernic” („The Mighty Angel”), al regizorului polonez Wojciech Smarzowski, în timp ce Premiul Publicului a ajuns la filmul „Viaţa de apoi” („Afterlife”), al regizoarei Virag Zomboracz din Ungaria.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

"Soră-mea"

„Soră-mea”

 

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Kathrein România, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ambasada Portugaliei în România, Hotel Timișoara, AMBASADA, Atelier Unu.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Pentru mai multe informații accesați ceaucinema.ro.

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.