Şase filme îndrăzneţe concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-filme-indraznete-concureaza-pentru-trofeul-ceau-cinema/

Şase filme îndrăzneţe concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema!, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România.

Patru din cele şase filme vor fi văzute în premieră în România la Ceau, Cinema!

Prezentat anul trecut în competiţia celebrului Festival de la Locarno, unde a câştigat premiul criticii, ”Mister Universo” este un emoţionant film de docuficţiune. Regizorul austriac Rainer Frimmel şi regizoarea italiană Tizza Covi urmăresc un tânăr dresor de lei la circ, care porneşte într-o călătorie prin Italia în căutarea bărbatului care i-a oferit în urmă cu mai mulţi ani un talisman norocos.

Gloria

”Gloria” (”Glory”) este al doilea lungmetraj al cuplului de regizori Kristina Grozeva şi Petar Valchanov din Bulgaria. Un muncitor simplu de la căile ferate găseşte întâmplător pe şine o geantă cu mulţi bani, pe care o predă poliţiei. Însă întâmplarea îi dă complet viaţa peste cap şi devine victima haosului şi absurdităţii birocraţiei şi intereselor politice şi mediatice. ”Gloria” a fost ales cel mai bun film balcanic la Festivalul de la Sofia şi deţine alte zeci de nominalizări şi premii.

Inclus în secţiunea ”Noi regizori” a prestigiosului Festival de la San Sebastian, ”Vânătoare” (”Prowl”) este un revigorant debut al unei tinere cineaste, Alexandra Bălteanu, născută în România, dar stabilită de mai mulţi ani în Germania, unde studiază regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin. Apropiat ca estetică de documentar, filmul le are în distribuţie pe actriţele Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate urmărite pe parcursul unei zile, la margine de Bucureşti.

Mister Universo

”Nici nu ştii cât de mult de iubesc” (”You Have No Idea How Much I Love You”) este cel mai nou film al reputatului regizor polonez Pawel Lozinski. Un documentar curajos, surprinzător şi profund tulburător, cu două femei adulte – fiică şi mamă – care iau parte la câteva şedinţe cu un psihoterapeut, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia dureroasă. Premiera a avut loc anul trecut la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cel mai important eveniment de gen din lume.

Inclus în secţiunea ”Săptămâna internaţională a criticii” a celebrului Festival de la Veneţia, ”Ultimele lucruri” (”Pawn Street”) este debutul spectaculos şi proaspăt al tinerei regizoare Irene Dionisio, una dintre noile voci ale cinematografiei italiene. Vieţile a trei personaje aflate în dificultate se intersectează pe o stradă cu case de amanet din oraşul Torino.

Desemnat cel mai bun film la Mar del Plata în Argentina, cel mai important festival din America de Sud, ”Oameni care nu sunt eu” (”People That Are Not Me”) este debutul exuberant al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya, care joacă şi rolul principal. Filmul este portretul unei tinere care nu poate accepta despărţirea de fostul iubit şi care are relaţii sexuale ocazionale cu străini.

Trofeu Ceau, Cinema

”Suntem în avangardă: este competiţia femeilor-regizor. Cinci din cele şase filme au o femeie ca regizor unic sau co-regizor. Patru titluri sunt în premieră în România. Este o competiţie cu filme originale şi emoţionante, care arată încă o dată de ce iubim atât de mult cinema-ul”, spune selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.

Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Foto: Ceau Cinema -facebook.com/ceaucinema

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.