Şase producții teatrale din șase culturi diferite – UNDERCLOUD 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-productii-teatrale-din-sase-culturi-diferite-undercloud-2016/

UNDERCLOUD – Festivalul Internaţional de Teatru Independent (22-31 august 2016, Bucureşti) sărbătoreşte nouă ani de existenţă şi trei ediţii internaţionale. Anul acesta, pe lângă spectacolele din România, festivalul aduce şase producţii teatrale din şase culturi diferite.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2016

Spectacole din Anglia, Franța, Grecia, Republica Moldova, Rusia și Israel se vor juca pe scenele de la ARCUB Gabroveni, noua gazdă a Festivalului UNDERCLOUD.

Printre spectacolele din străinătate confirmate la ediția din acest a Festivalului Undercloud se numără trilogia The Tragedian, cu Alister O’Loughlin, performance-ul isrealian Control Freaks&More, participant la Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția și spectacolul de marionete pentru adulți Voix dans le Noir bazat pe cartea lui Matei Vișniec, Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle.

The Tragedian”, spectacol descris de The Stage drept o „capodoperă dickensiană”, are în palmares Premiul pentru Cel mai bun actor la Brighton Festival Fringe, o nominalizare la The Stage Awards și este câștigătorul Edinburgh Festival Fringe „Three Weeks Editors Award Edinburgh Festival Fringe”.

Franța și Republica Moldova vin cu două spectacole după scrieri de Matei Vișniec, autorul fiind unul dintre invitații speciali ai ediției de anul acesta.

„Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”

„Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”

„Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) este propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș.

Teatrul „Eugène Ionesco” a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, în 1991, absolvenți ai Școlii de teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău, iar Eugène Ionesco însuși și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele.

De la binecunoscutul Centru Teatral Meyerhold din Rusia –  un adevărat laborator de creație și cercetare în domeniul teatrului contemporan rus, dar și gazdă a numeroase producții naționale și internaționaleși a festivalului național de teatru rus Golden Mask – este invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari.

Bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, spectacolul are în centru un singur personaj, același text, aceleași costume, dar două roluri. Spectacolul se joacă și în rusă, și în UNDERCLOUDengleză și a câștigat trei premii importante la festivalurile din Mogilev, Novosibirsk și Tumen.

Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, este invitata Israelului la UNDERCLOUD, cu performance-ul „Control Freaks & More” – centrat pe trei personaje: o femeie-animal, un bărbat-câine și o femeie din vise, toți purtați de aceeași pasiune devastatoare de a cuceri.

Compania înființată în 2004, în inima Tel-Avivului, a participat la importante festivaluri și evenimente din toată lumea (Australia – Brisbane Festival; Italia – Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția, New York – Central Park SUMMERSTAGE Festival; Johannesburg – Bienala Interdisciplinară pentru Arhitectură etc).

Spectacolul, format din opt scene, care au la bază cartea lui Matei Vișniec Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle, a participat la numeroase festivaluri atât din Liban și Franța, cât și în alte țări precum Italia, Polonia, Rusia.

„Voix dans le Noir”

„Voix dans le Noir”

Din Grecia, se va juca spectacolul „Philoctetes” de Yannis Ritsos (celebru poet grec, membru al grupării de Rezistență în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), în regia lui Sissy Papathanassiou (Teatrul Analogio, Grecia).

Textul vorbește despre relația dintre trecut și prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt și jocurile de putere, despre alienarea spirituală, folosindu-se de un moment istoric clar determinat pentru a atrage atenția asupra alienării omului contemporan.

Deși își extrage materialul din miturile fundamentale antice și pornește de la figura eroului Philoctetes, despre care au scris toți cei trei mari tragedieni greci – Eschil, Sofocle și Euripide, spectacolul este, de fapt, o analiză a Greciei actuale.

De la compania Collectif Kahraba din Beirut, înființată,în 2007de actorul Eric Deniaud alături de câțiva artiști francezi și libanezi, este invitat spectacolul de marionete pentru adulți  „Voix dans le Noir”. 

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Foto: UNDERCLOUD 2016 – facebook.com/undercloudfestival

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

27
/01
/15

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pregătit publicului la final de ianuarie un cadou plin de muzică și culoare! Spectacolul „Zbang – A Musical Abba Fantasy” produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu în colaborare cu TNRS se va juca începând din acest an în sala mare a teatrului. Primele două reprezentații vor avea loc vineri, 30 ianuarie și sâmbătă, 31 ianuarie, ora 19:00.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

27
/01
/15

Atelierul organizat de Revista de Povestiri se află la a doua ediție și îi are ca antrenori pe ilustratorul Robert Obert și pe scenaristul și scriitorul Felix Tzele. Înscrierile sunt deschise până pe 4 februarie, iar perioada de desfășurare este 7 februarie – 22 martie.

26
/01
/15

Actriţa Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, intervenţia a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac, a anunţat luni Spitalul Sanador, care a precizat că actriţa este la terapie intensivă.

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.