Save the date: ediție aniversară Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/save-the-date-editie-aniversara-festivalul-international-de-teatru-de-strada-bucuresti/

Peste 400 de artişti internaţionali vin între 13 iulie şi 5 august la Bucureşti pentru a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-Fit in the Street! organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2018

Cu un program mai eclectic și mai dinamic ca niciodată, ediția aniversară a festivalului celebrează în 2018 zece ani de existență, dar și Centenarul Marii Uniri cu cea mai mare selecție de producții românești de până acum.

Intitulată „O poveste românească în Anul Centenarului”, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București se numără astfel printre cele mai de amploare evenimente din anul Centenarului cu patru weekenduri ce cuprind peste 40 de spectacole din 12 țări participante și zeci de reprezentații în zone cheie din București.

Artiști din Asia, America de Sud și Europa surprind publicul prin diversitatea limbajelor artistice, de la pantomimă la circ, dans, acrobație, muzică de stradă, teatru pe catalige și jonglerie cu focul.

Pentru prima dată sunt incluse în programul festivalului instalații interactive care transformă locuri emblematice din București în terenuri de joacă pline de culoare, spectacole educative și ateliere pentru copii susținute de artiști români.

Programul ediției aniversare include:

Producții românești: Prima producție românească de mari dimensiuni reinterpretează în premieră basmul lui Harap Alb, iar acrobații, artiștii pe catalige și circarii din România susțin numere de teatru stradă alături de artiști internaționali.

Instalații interactive: În premieră la ediția din acest an, instalații de mărimi impresionante plasate în zone centrale pot fi explorate de bucureșteni și turiști pe tot parcursul festivalului. Pentru prima dată la București, artista daneză Karoline H. Larsen aduce în Piața Universității „Collective Strings”, o instalație din 300 de kilometri de frânghie colorată, care permite oamenilor să schimbe spațiul public într-un mod creativ și liber.

Ateliere pentru copii: În fiecare weekend de festival, în Parcul Cișmigiu sunt organizate sâmbătă și duminică ateliere educative pentru cei mici, de la ateliere de percuție, de actorie și pantomimă, la ateliere de confecționat păpuși, ateliere de știință prin teatru și ateliere de magie.

Spectacole nocturne: Printre momentele culminante ale festivalului sunt producțiile la scară mare programate doar în serile de weekend. Pe lângă spectacolele de acrobație aeriană care reușesc în fiecare an să atragă cel mai numeros public, în 2018, B-FIT in the Street! aduce la București spectacole nocturne pe apă, ce promit să impresioneze publicul prin jocuri de lumină și foc, decoruri plutitoare și scene suprarealiste. Spectacolul „Water Fools” din Franța transformă lacul din Parcul Cișmigiu în scena unui carnaval pe apă, cu un puternic impact vizual.

Parade: Piața Revoluției, Piațeta Teatrului Odeon și alte zone cheie din București găzduiesc o gamă variată de spectacole de teatru de stradă – reprezentații de jonglerii cu focul, numere pentru copii, spectacole cu un impact puternic vizual și ședințe de astronomie pentru cei mici și mari. Aflat într-o călătorie în jurul lumii, artistul japonez Performer Monk va susține la București un spectacol de acrobație și jonglerie cu focul prezentat la festivaluri din Malaezia, Thailanda, Germania și Turcia.

Spectacole itinerante: Centrul Istoric și Piața Universității se animă în cele nouă zile de festival cu ritmuri de samba, dansuri latine, jonglerii pe catalige, numere interactive de dans și reprezentații de muzică live. Un spectacol de peste 30 de ani vechime, „Colored People” a stârnit reacții senzaționale în Canada, Brazilia, Europa și Asia, iar în 2018 îi pune la încercare pe trecătorii din București cu aparițiile neașteptate ale artiștilor francezi.

Inițiat în anul 2007 Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-Fit in the Street! este singurul festival de teatru de stradă din București. După succesul primelor opt ediții, care au reușit să strângă anual peste 20.000 de participanți în doar patru zile de festival, FITSB extinde în 2017 programul la o lună de evenimente și devine astfel cel mai mare festival de teatru de stradă din România.

În 2018, FITSB sărbătorește a zecea ediție cu patru weekenduri de spectacole în perioada 13 iulie – 5 august.

Foto: Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București – facebook

28
/03
/14

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

27
/03
/14

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă duminică, 13 aprilie, ora 19:00, spectacolul „Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete. Luna aprilie aduce pe scena TNRS nu mai puțin de 25 de spectacole, împărțite în 2.335 de minute de teatru.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

26
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait, folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

25
/03
/14

„Părerea mea proprie și personală este că politicienii își mint proprii alegători, fiindcă promit multe și duc la îndeplinire decât puține lucruri.” Sună familiar? Nu e un citat exact, ci mai degrabă un colaj din mai multe exprimări „degajate” din studiourile de televiziune.

25
/03
/14

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” desfăşurat la Sibiu în perioada 5 – 6 aprilie sub egida asociaţiei culturale BIS aduce pe scena culturală sibiană conceptul de teatru comunitar într-un spectacol de comedie inedit. Actorii joacă teatru, câinii latră şi sibienii aplaudă spectacolul, dragostea şi simţul civic într-o iniţiativă de conştientizare a faptului că “Măretia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele."

25
/03
/14

Joi, 27 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerinii Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu reînvie romanul lui Tolstoi, Anna Karenina. Spectacolul, în regia şi coregrafia lui Ioan Tugearu, a făcut istorie în repertoriul ONB, prin montarea sa originală prezentată în premieră absolută pe 8 noiembrie 1998, producţia fiind reluată în 2009.

25
/03
/14

Teatrul Național din București va susține la Budapesta două reprezentații cu spectacolul ”Doua loturi”, joi, 3 aprilie, de la orele 17.00 şi 20.00. Cu ocazia turneului din capitala Ungariei, TNB a programat o reprezentație a spectacolului şi pe 27 martie 2014, la Sala Pictura, de la ora 20.00, de Ziua Mondială a Teatrului.