Save the date: ediție aniversară Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/save-the-date-editie-aniversara-festivalul-international-de-teatru-de-strada-bucuresti/

Peste 400 de artişti internaţionali vin între 13 iulie şi 5 august la Bucureşti pentru a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-Fit in the Street! organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2018

Cu un program mai eclectic și mai dinamic ca niciodată, ediția aniversară a festivalului celebrează în 2018 zece ani de existență, dar și Centenarul Marii Uniri cu cea mai mare selecție de producții românești de până acum.

Intitulată „O poveste românească în Anul Centenarului”, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București se numără astfel printre cele mai de amploare evenimente din anul Centenarului cu patru weekenduri ce cuprind peste 40 de spectacole din 12 țări participante și zeci de reprezentații în zone cheie din București.

Artiști din Asia, America de Sud și Europa surprind publicul prin diversitatea limbajelor artistice, de la pantomimă la circ, dans, acrobație, muzică de stradă, teatru pe catalige și jonglerie cu focul.

Pentru prima dată sunt incluse în programul festivalului instalații interactive care transformă locuri emblematice din București în terenuri de joacă pline de culoare, spectacole educative și ateliere pentru copii susținute de artiști români.

Programul ediției aniversare include:

Producții românești: Prima producție românească de mari dimensiuni reinterpretează în premieră basmul lui Harap Alb, iar acrobații, artiștii pe catalige și circarii din România susțin numere de teatru stradă alături de artiști internaționali.

Instalații interactive: În premieră la ediția din acest an, instalații de mărimi impresionante plasate în zone centrale pot fi explorate de bucureșteni și turiști pe tot parcursul festivalului. Pentru prima dată la București, artista daneză Karoline H. Larsen aduce în Piața Universității „Collective Strings”, o instalație din 300 de kilometri de frânghie colorată, care permite oamenilor să schimbe spațiul public într-un mod creativ și liber.

Ateliere pentru copii: În fiecare weekend de festival, în Parcul Cișmigiu sunt organizate sâmbătă și duminică ateliere educative pentru cei mici, de la ateliere de percuție, de actorie și pantomimă, la ateliere de confecționat păpuși, ateliere de știință prin teatru și ateliere de magie.

Spectacole nocturne: Printre momentele culminante ale festivalului sunt producțiile la scară mare programate doar în serile de weekend. Pe lângă spectacolele de acrobație aeriană care reușesc în fiecare an să atragă cel mai numeros public, în 2018, B-FIT in the Street! aduce la București spectacole nocturne pe apă, ce promit să impresioneze publicul prin jocuri de lumină și foc, decoruri plutitoare și scene suprarealiste. Spectacolul „Water Fools” din Franța transformă lacul din Parcul Cișmigiu în scena unui carnaval pe apă, cu un puternic impact vizual.

Parade: Piața Revoluției, Piațeta Teatrului Odeon și alte zone cheie din București găzduiesc o gamă variată de spectacole de teatru de stradă – reprezentații de jonglerii cu focul, numere pentru copii, spectacole cu un impact puternic vizual și ședințe de astronomie pentru cei mici și mari. Aflat într-o călătorie în jurul lumii, artistul japonez Performer Monk va susține la București un spectacol de acrobație și jonglerie cu focul prezentat la festivaluri din Malaezia, Thailanda, Germania și Turcia.

Spectacole itinerante: Centrul Istoric și Piața Universității se animă în cele nouă zile de festival cu ritmuri de samba, dansuri latine, jonglerii pe catalige, numere interactive de dans și reprezentații de muzică live. Un spectacol de peste 30 de ani vechime, „Colored People” a stârnit reacții senzaționale în Canada, Brazilia, Europa și Asia, iar în 2018 îi pune la încercare pe trecătorii din București cu aparițiile neașteptate ale artiștilor francezi.

Inițiat în anul 2007 Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-Fit in the Street! este singurul festival de teatru de stradă din București. După succesul primelor opt ediții, care au reușit să strângă anual peste 20.000 de participanți în doar patru zile de festival, FITSB extinde în 2017 programul la o lună de evenimente și devine astfel cel mai mare festival de teatru de stradă din România.

În 2018, FITSB sărbătorește a zecea ediție cu patru weekenduri de spectacole în perioada 13 iulie – 5 august.

Foto: Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București – facebook

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!