Save the date: ediție aniversară Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/save-the-date-editie-aniversara-festivalul-international-de-teatru-de-strada-bucuresti/

Peste 400 de artişti internaţionali vin între 13 iulie şi 5 august la Bucureşti pentru a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-Fit in the Street! organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2018

Cu un program mai eclectic și mai dinamic ca niciodată, ediția aniversară a festivalului celebrează în 2018 zece ani de existență, dar și Centenarul Marii Uniri cu cea mai mare selecție de producții românești de până acum.

Intitulată „O poveste românească în Anul Centenarului”, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București se numără astfel printre cele mai de amploare evenimente din anul Centenarului cu patru weekenduri ce cuprind peste 40 de spectacole din 12 țări participante și zeci de reprezentații în zone cheie din București.

Artiști din Asia, America de Sud și Europa surprind publicul prin diversitatea limbajelor artistice, de la pantomimă la circ, dans, acrobație, muzică de stradă, teatru pe catalige și jonglerie cu focul.

Pentru prima dată sunt incluse în programul festivalului instalații interactive care transformă locuri emblematice din București în terenuri de joacă pline de culoare, spectacole educative și ateliere pentru copii susținute de artiști români.

Programul ediției aniversare include:

Producții românești: Prima producție românească de mari dimensiuni reinterpretează în premieră basmul lui Harap Alb, iar acrobații, artiștii pe catalige și circarii din România susțin numere de teatru stradă alături de artiști internaționali.

Instalații interactive: În premieră la ediția din acest an, instalații de mărimi impresionante plasate în zone centrale pot fi explorate de bucureșteni și turiști pe tot parcursul festivalului. Pentru prima dată la București, artista daneză Karoline H. Larsen aduce în Piața Universității „Collective Strings”, o instalație din 300 de kilometri de frânghie colorată, care permite oamenilor să schimbe spațiul public într-un mod creativ și liber.

Ateliere pentru copii: În fiecare weekend de festival, în Parcul Cișmigiu sunt organizate sâmbătă și duminică ateliere educative pentru cei mici, de la ateliere de percuție, de actorie și pantomimă, la ateliere de confecționat păpuși, ateliere de știință prin teatru și ateliere de magie.

Spectacole nocturne: Printre momentele culminante ale festivalului sunt producțiile la scară mare programate doar în serile de weekend. Pe lângă spectacolele de acrobație aeriană care reușesc în fiecare an să atragă cel mai numeros public, în 2018, B-FIT in the Street! aduce la București spectacole nocturne pe apă, ce promit să impresioneze publicul prin jocuri de lumină și foc, decoruri plutitoare și scene suprarealiste. Spectacolul „Water Fools” din Franța transformă lacul din Parcul Cișmigiu în scena unui carnaval pe apă, cu un puternic impact vizual.

Parade: Piața Revoluției, Piațeta Teatrului Odeon și alte zone cheie din București găzduiesc o gamă variată de spectacole de teatru de stradă – reprezentații de jonglerii cu focul, numere pentru copii, spectacole cu un impact puternic vizual și ședințe de astronomie pentru cei mici și mari. Aflat într-o călătorie în jurul lumii, artistul japonez Performer Monk va susține la București un spectacol de acrobație și jonglerie cu focul prezentat la festivaluri din Malaezia, Thailanda, Germania și Turcia.

Spectacole itinerante: Centrul Istoric și Piața Universității se animă în cele nouă zile de festival cu ritmuri de samba, dansuri latine, jonglerii pe catalige, numere interactive de dans și reprezentații de muzică live. Un spectacol de peste 30 de ani vechime, „Colored People” a stârnit reacții senzaționale în Canada, Brazilia, Europa și Asia, iar în 2018 îi pune la încercare pe trecătorii din București cu aparițiile neașteptate ale artiștilor francezi.

Inițiat în anul 2007 Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-Fit in the Street! este singurul festival de teatru de stradă din București. După succesul primelor opt ediții, care au reușit să strângă anual peste 20.000 de participanți în doar patru zile de festival, FITSB extinde în 2017 programul la o lună de evenimente și devine astfel cel mai mare festival de teatru de stradă din România.

În 2018, FITSB sărbătorește a zecea ediție cu patru weekenduri de spectacole în perioada 13 iulie – 5 august.

Foto: Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București – facebook

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.