Scala din Milano deschide noua stagiune cu „Attila”, de Giuseppe Verdi. Woody Allen, printre invitați
https://www.ziarulmetropolis.ro/scala-din-milano-deschide-noua-stagiune-cu-attila-de-giuseppe-verdi-woody-allen-printre-invitati/

Regizorul Woody Allen şi cântăreaţa Cecilia Bartoli figurează printre invitaţii noii stagiuni 2018-2019 de la Scala din Milano, care se va deschide cu opera „Attila”, de Verdi. „Attila”, de Giuseppe Verdi, a fost aleasă pentru seara de deschidere.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2018

Ca şi în stagiunile precedente, celebrul teatru va aduce un omagiu tradiţiei italiene, un „stâlp” pentru Scala, potrivit directorului său artistic şi administrator, Alexander Pereira.

„Jumătate dintre titluri trebuie să fie dedicate repertoriului italian, pentru că opera s-a născut aici”, a explicat el miercuri în timpul unei conferinţe de presă.

„Attila”, de Giuseppe Verdi, a fost aleasă pentru seara de deschidere, unul dintre momentele-cheie ale vieţii culturale italiene, care are loc în fiecare an pe 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, patronul oraşului.

Lucrarea, creată în 1846, va fi prezentată sub bagheta lui Riccardo Chailly, directorul muzical de la Scala, într-o punere în scenă de Davide Livermore.

Rusul Ildar Abdrazakov îl va interpreta pe Attila, în timp ce Odabella – un rol „dificil” după cum spune Pereira – va fi interpretat de soprana de origine spaniolă Saioa Hernandez.

De Verdi, Scala va mai prezenta şi „I Masnadieri” şi „Rigoletto”, în două noi producţii, şi „La Traviata”, în regia lui Myung-Whun Chung, care îl va avea în anumite seri pe Placido Domingo în rolul lui Giorgio Germont.

În plus faţă de repertoriul italian, pe afiş vor fi şi „Cenuşăreasa”, de Rossini, „Elixirul dragostei, de Donizetti, „Manon Lescaut”, de Puccini, în prima sa versiune prezentată în 1893 la Torino, şi „Gianni Schicci” de acelaşi compozitor.

Această operă va fi interpretată de elevi ai Academiei de Teatru de la Scala, în versiunea pusă în scenă în 2015 la Los Angeles de Woody Allen.

Anul 2019 va marca de asemenea pentru Scala şi debutul unei colaborări cu starul Cecilia Bartoli, care a „suscitat o mare atenţie vizavi de muzica barocă în Italia”. Cecilia Bartoli o va interpreta pe Cleopatra în „Julius Caesar”, de Handel, în octombrie şi noiembrie 2019.

Printre alte mari opere aşteptate în stagiunea următoare se numără: „Idomeneo”, de Mozart sau „Ariadne auf Naxos”, de Strauss, în care Pereira va juca rolul majordomului. Fanii baletului vor putea să vadă „Giselle”, „Petite mort” sau Boléro”.

Foto: Scala – facebook

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.