Scandal la UNATC: Andrei Rus & Andrei Gorzo VS Adrian Titieni & Florin Zamfirescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/scandal-la-unatc-andrei-rus-andrei-gorzo-vs-adrian-titieni-florin-zamfirescu/

Comisia de Etică a UNATC cere desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar Andrei Rus, pe motiv că acesta ar fi lezat imaginea UNATC. Radu Jude, câştigătorul de anul acesta al Ursului de Argint, îi ia apărarea celui acuzat.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2015

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) s-a întâlnit pe 25 mai şi l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC. Această audiere vine în contextul în care preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etică atât în privinţa lui Andrei Rus, cât şi a altui critic de film, Andrei Gorzo, la rândul său profesor în cadrul UNATC.

„Textul sesizării afirma că Rus şi cu mine am fi vehiculat «informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere»”, a scris Andrei Gorzo, pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Gorzo, Comisia de Etică a UNATC este compusă din prof. univ. dr. Ştefan Velniciuc, conf. univ. dr. Florentina Heroiu, prof. univ. dr. Mircea Ciocâltei, consilier juridic Georgiana Mocanu, secretar Mihaela Petre, studenţii Teodora Petrescu şi Matei Arvunescu şi conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu.

La rândul său, Andrei Rus a relatat pe larg pe pagina sa de Facebook despre audierea de la Comisia de Etică, precizând că i se reproşează că ar fi vehiculat „neadevăruri” despre UNATC şi despre „entităţile de conducere” şi că nu ar fi folosit „procedurile şi mecanismele democratice pe care Universitatea, prin autonomia ei, le pune la dispoziţie membrilor săi” pentru a rezolva „eventuale disfuncţii”, înainte de a ieşi în spaţiul public cu problemele din

Andrei Rus

Andrei Rus

interior.

El a precizat că a apelat „la pârghiile democratice din instituţie”, încă din lunile ianuarie-februarie, însă nu a primit vreun răspuns, „în afară de diverse decizii abuzive”, care ar fi fost probabil menite să îl „intimideze”.

Andrei Rus mai spune că în timpul audierii sale în Comisia de Etică a fost întrebat „în diverse feluri tot felul de lucruri care aveau legătură cu orice altceva în afară de gradul de «neadevăr»” al afirmaţiilor sale publice invocate în sesizarea făcută împotriva sa.

El a făcut referire şi la o întrebare pe care i-ar fi adresat-o unul dintre membrii Comisiei, „cadru didactic destul de tânăr al departamentului de Actorie din Facultatea de Teatru”.

Undeva în ultima parte a discuţiei domnia sa a făcut referire la o postare a mea din luna aprilie a anului curent, unde, conform domniei sale, aş fi făcut «propagandă homosexuală» pe pagina mea de Facebook. Domnia sa susţinea că «devine periculos» când dau nişte nume de cineaşti importanţi care au fost (sau sunt) homosexuali, lesbiene sau bisexuali, mai ales atunci când închei spunând «fiţi ca ei». De asemenea, domnia sa susţinea că pentru a nu fi «propagandă homosexuală», ar fi trebuit să susţin că e bine să fim «şi aşa şi aşa», adică şi heterosexuali şi homosexuali. Întrebându-l de ce e relevantă acea postare fără niciun fel de legătură cu UNATC, mi-a răspuns că fiind un cadru didactic în această instituţie, orice afirmaţie a mea poate afecta «imaginea şcolii» – Andrei Rus.

El mai afirmă că este de acord cu acel membru al Comisiei, însă „exprimarea diversităţii de orientări sexuale este legală în România încă de la începutul anilor 2000”. „(…) a vorbi despre «propagandă homosexuală» e deja o dovadă de gândire homofobă, pentru că oricum, tehnic, nu ai cum să faci propagandă homosexuală, iar aceasta nu poate fi deranjant decât în ochii homofobilor”, menţionează Andrei Rus.

Totodată, Andrei Rus spunea, miercuri seară, într-un alt mesaj publicat pe contul său de Facebook, că a fost informat neoficial că preşedintele Comisiei de Etică, Ştefan Velniciuc,(profesor al Facultăţii de Teatru), a prezentat în şedinţa de miercuri a Senatului UNATC o decizie a Comisiei prin care se solicita desfacerea contractului de muncă al lui Rus. Motivul acestei propuneri este acela că Rus ar fi comis „mai multe abateri în sensul lezării imaginii publice a universităţii şi al lezării imaginii publice a conducerii UNATC”.

Andrei Rus spune că este surprins că pentru această decizie ar fi votat şase din cei opt membri ai Comsiei de Etică, în timp ce împotrivă ar fi fost doar doi.

„Nu mă voi opri din a solicita demisia conducerii actuale a UNATC, pe care o consider abuzivă şi incapabilă – cel puţin în ceea ce mă priveşte – să poarte

Număr al revistei Film Menu

Număr al revistei Film Menu

un dialog «umanist» (vorba domnului Titieni din cadrul galei UNITER de acum două zile), şi nici din a acţiona, alături de din ce în ce mai mulţi oameni, pentru ca această instituţie să se modernizeze din toate punctele de vedere (nu doar material şi tehnologic)”, a mai spus Andrei Rus.

Urmează Gorzo

Pe de altă parte, sesizarea în ceea ce îl priveşte pe criticul de film Andrei Gorzo urmează să fie analizată de Comisia de Etică a UNATC într-o şedinţă care va avea loc pe 8 iunie, la care a fost invitat să participe şi acesta.

Andrei Gorzo spune însă că nu are de gând să apară în faţa Comisiei de Etică a UNATC. „(…) Audierea colegului meu Andrei Rus a fost o mascaradă, demonstrând că această comisie nu e altceva decât braţul manevrat de rectorul Titieni întru strivirea disidenţilor. Nu mă interesează să particip la această mascaradă”, a scris Andrei Gorzo pe pagina sa de Facebook.

Andrei Gorzo a precizat că „lupta” va continua inclusiv în justiţie, unde Andrei Rus şi cu el ar urma să îşi recâştige posturile, în cazul în care le vor fi desfăcute contractele de muncă de la UNATC, ca urmare a unei decizii a Senatului acestei instituţii.

La rândul său, Adrian Titieni a explicat că se pune accent pe acest scandal şi se pierd din vedere aspecte mult mai importante cu care se confruntă UNATC.

Faptul că am pierdut Casandra n-a interesat pe nimeni. Faptul că Universitatea a achiziţionat o clădire (în spatele Teatrului Naţional din Bucureşti, n.r.) pentru laboratoare de film nu interesează pe nimeni. Faptul că suntem subfinanţaţi nu interesează pe nimeni. Povestea asta nu este de folos nimănui, nu ştiu cum vom ieşi din ecuaţie, dar e păcat. – Adrian Titieni

De la ce  a izbucnit conflictul

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, „în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări”.

De asemenea, în luna martie a urmat o serie de scrisori de susţinere a colectivului Film Menu din partea mai multor personalităţi din industria cinematografică, printre care regizorii Radu Jude, Corneliu Porumboiu şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Radu Jude: Andrei Rus vs. conspirația mediocrilor

Radu Jude, câştigătorul de anul aecsta al Ursului de Argint, îi ia apărarea  într-o scrisoare deschisă, celui acuzat: „Îl cunosc pe criticul de film Andrei Rus din 2005, cînd era proaspăt student al secției de Comunicare Audio-Vizuală a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Seriozitatea, pasiunea  și talentul său critic erau impresionante. În anii care au urmat, am observat cu  admirație cum Andrei a început să creeze cîteva lucruri esențiale pentru filmul românesc. Le voi aminti, foarte pe scurt”.

A organizat întîi o retrospectivă cu filmele lui Alexandru Tatos, unul din cei importanți cineaști români. Devenit între timp cadru didactic la UNATC,  a înființat și coordonat revista studențească Film Menu, cu siguranță cea mai importantă revistă de critică și teorie de film care a existat vreodată în România (ediția online poate fi consultată aici). Pe lîngă această revistă (care a devenit un reper absolut pentru toți cei interesați în mod serios de arta filmului), Andrei a organizat, ani de zile, proiecții gratuite de film la UNATC (unde se vizionau și dezbăteau opere fundamentale din istoria filmului), a organizat proiecții cu filmele românești recente unde studenții se puteau întîlni și discuta cu realizatorii, a coordonat apariția în premieră națională a unor cărți esențiale de teoria filmului (Robert Bresson și Andre Bazin). Pe scurt, a făcut muncă de pionierat și operă de educație publică, asta într-o țară unde cultura audio-vizuală și cinematografică lipsește cu desăvîrșire. Radu JudeAdaug, deși nu e esențial, că Andrei a făcut toate aceastea fără să fie remunerat. – Radu Jude

“Dar cînd ești bun, suporți consecințele”, spune un banc cinic românesc. De cîteva luni urmăresc, cu stupoare, cum împoptriva lui Andrei Rus s-a dezlănțuit o adevărată conspirație a mediocrității (nu zic “a imbecililor”, deși e primul lucru care îți vine în minte). Mai întîi, în mod nejustificat, rectorul Adrian Titieni a încercat să înjumătățească tirajul revistei și a provocat redacției Film Menu diverse alte mici mizerii despre care puteți citi aici și față de care am luat poziție printr-un text trimis presei .”, apreciază cineastul premiat la Berlin.

„Îmi amintesc cum domnul Titieni m-a sunat revoltat să îmi spună că nu e adevărat, că domnia sa nu vrea să suprime revista etc. A mai adăugat ceva aparent insignifiant, dar care, la nivel simbolic spune multe: domnia sa era foarte supărat pe faptul că Andrei Rus nu îl salută destul de respectuos atunci cînd se întîlnesc pe culoare! Las la o parte faptul că Andrei e unul din cei mai politicoși oameni pe care îi cunosc și subliniez doar ideea principală: pentru rectorul UNATC nu competența unui profesor contează, ci slugărnicia lui”, mai spune Jude

În timpul acestui scandal, Andrei Rus și criticul de film Andrei Gorzo au amintit celor care nu știau un fapt arhicunoscut de cei care activează în industria de teatru și film din România: faptul că proferorii din UNATC fac meditații pe bani grei cu unii candidați, iar apoi fac parte din comisiile de examen de la admitere (unde probele sînt eliminatorii). Fapt care explică, poate, de ce, din sutele de absolvenți care au terminat acea facultate în ultimi douăzeci de ani, cineaștii valoroși și profesioniști pot fi numărați pe degetele de la o mînă. (Textul lui Gorzo poate fi consultat aici). – Radu Jude

„În plus, Andrei și alți studenți au denunțat o serie de texte antisemite, rasiste, xenofobe și homofobe pe care profesori aflați în conducerea Universității le postau pe facebook (asimilat, în justiția de la noi, spațiului public). Mai precis, e vorba de domnii profesori Sergiu Anghel, Doru Ana și Florin Zamfirescu. Despre textele astea a scris cîte ceva Iulia Popovici, aici și aici.”, precizează Radu Jude în scrisoarea deshisă.

“Evident că, dacă în ceea ce privește revista, mai treacă-meargă, acuzele astea i-au enervat foarte mult pe cei în cauză. Astfel că Andrei Rus a fost supus la presiuni de tot felul, care mai de care mai mizerabile. Întîi pe facebook, unde actorii (și profesorii) Florin Zamfirescu și Doru Ana l-au înjurat, insultat și calomniat în mod repetat – dovedind, încă o dată, că talentul artistic nu ține loc de moralitate, inteligență, bun-simț și cultură. Apoi, Andrei a fost chemat în comisia de etică a UNATC, urmarea fiind că s-a propus desfacerea contractului său de muncă, invocîndu-se “prejudicii de imagine” aduse Universității. Prejudiciile fiind, repet, denunțarea unor ilegalități și abuzuri ale unora din conducere sau din corpul profesoral. Înțeleg că același lucru i se pregătește și lui Andrei Gorzo, cel mai important critic de film din România, profesor și el la UNATC”, explică Jude.

„Sper că domnul rector Adrian Titieni și ceilalți vor reveni asupra acestei decizii. Mă bazez pe “irizațiile de umanitate” pe care le invoca domnia sa lăcrămînd la recenta gală UNITER. Și mai sper că acest abuz va scandaliza opinia publică (vorbim de o instituție de învățămînt superior, totuși) și că alți colegi cineaști se vor solidariza public cu Andrei Rus. Îi invit să o facă.”, mai spune Jude.

Recent, am primit un email oficial din partea conducerii Facultății de Film prin care sînt invitat să conduc un atelier de regie de film cu studenții. Într-o instituție unde cineva de calitatea umană și profesională a lui Andrei Rus este supus unor asemenea abuzuri nu am ce căuta – Radu Jude, cineast.

Foto: UNATC, Andrei Rus, Andrei Gorzo, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Radu Jude – cinemagia

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.