Scandalosul caz al domnișoarei Alice T.
https://www.ziarulmetropolis.ro/scandalosul-caz-al-domnisoarei-alice-t/

„Alice T.”, cel mai recent dintre filmele domnului Radu Muntean, este foarte greu de privit. Tăieturile în carnea vie a realităţii merg aici şi mai departe: ni se arată cum se avortează în mileniul al III-lea, pe bază de pastile şi o menstră care revine mai bogată ca oricând înainte. Ceea ce nu înseamnă că nu e un film care nu trebuie privit.

Un articol de Andrei Crăciun|8 noiembrie 2018

Radu Muntean s-a îndepărtat de cel care era în Hârtia va fi albastră sau Boogie, pentru mine cele mai bune dintre filmele sale (le așez înaintea lui Marți, după Crăciun și Un etaj mai jos – și nu prezint regrete). Regizorul a ales să meargă pe drumul care înfățișează tragediile timpului prezent, detașate și de istorie, și de melancolie

Alice T. (care împarte lumea cronicarilor, care nu mai știu nici ei dacă să zică de binișor sau mai degrabă de rău propune în primul rând o tânără actriță remarcabilă, Andra Guți, laureată cu premiul cuvenit celei mai bune actrițe la Festivalul de la Locarno. Un început de drum curajos pentru domnișoara Guți – să-l consemnăm.

Filmul, acum: Alice T. e o adolescentă rebelă, o tânără care a fost înfiată, răstignită avantajos între familia mamei adoptive și familia tatălui adoptiv, ea stoarce afecțiune și privilegii de la fiecare dintre lumi. Alice, ca toți adolescenții, trăiește însă mai mult în universul prietenilor săi – adolescenți și ei. O, dacă ați ști…

Puterea de a îndura

Treaba e că a cam rămas gravidă cu un hăndrălău (Horațiu), care numai de paternitate nu are dumnealui chef. Această sarcină o readuce pe rebela Alice în centrul preocupărilor tuturor – deciziile ei tinerești sunt acceptate, ba chiar îmbrățișate. Nu greșim dacă spunem că e înconjurată de iubire. Și iubirea se trădează, însă.

Iar filmul lui Radu Muntean este adeseori insuportabil, întocmai ca viața cea adevărată. Și tocmai de aceea trebuie văzut și poate chiar revăzut.

De altfel, lumea din cinematografia sa e una mică, intensă, la Radu Muntean se trăiește și se moare în familie. Aceasta e o lume prin excelență cehoviană.

Și – în loc de concluzie – ne rămâne, cehovian, tot puterea noastră de a îndura.

Alice T. e o adolescentă rebelă, o tânără care a fost înfiată, răstignită avantajos între familia mamei adoptive și familia tatălui adoptiv, ea stoarce afecțiune și privilegii de la fiecare dintre lumi.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.