Scandalosul caz al domnișoarei Alice T.
https://www.ziarulmetropolis.ro/scandalosul-caz-al-domnisoarei-alice-t/

„Alice T.”, cel mai recent dintre filmele domnului Radu Muntean, este foarte greu de privit. Tăieturile în carnea vie a realităţii merg aici şi mai departe: ni se arată cum se avortează în mileniul al III-lea, pe bază de pastile şi o menstră care revine mai bogată ca oricând înainte. Ceea ce nu înseamnă că nu e un film care nu trebuie privit.

Un articol de Andrei Crăciun|8 noiembrie 2018

Radu Muntean s-a îndepărtat de cel care era în Hârtia va fi albastră sau Boogie, pentru mine cele mai bune dintre filmele sale (le așez înaintea lui Marți, după Crăciun și Un etaj mai jos – și nu prezint regrete). Regizorul a ales să meargă pe drumul care înfățișează tragediile timpului prezent, detașate și de istorie, și de melancolie

Alice T. (care împarte lumea cronicarilor, care nu mai știu nici ei dacă să zică de binișor sau mai degrabă de rău propune în primul rând o tânără actriță remarcabilă, Andra Guți, laureată cu premiul cuvenit celei mai bune actrițe la Festivalul de la Locarno. Un început de drum curajos pentru domnișoara Guți – să-l consemnăm.

Filmul, acum: Alice T. e o adolescentă rebelă, o tânără care a fost înfiată, răstignită avantajos între familia mamei adoptive și familia tatălui adoptiv, ea stoarce afecțiune și privilegii de la fiecare dintre lumi. Alice, ca toți adolescenții, trăiește însă mai mult în universul prietenilor săi – adolescenți și ei. O, dacă ați ști…

Puterea de a îndura

Treaba e că a cam rămas gravidă cu un hăndrălău (Horațiu), care numai de paternitate nu are dumnealui chef. Această sarcină o readuce pe rebela Alice în centrul preocupărilor tuturor – deciziile ei tinerești sunt acceptate, ba chiar îmbrățișate. Nu greșim dacă spunem că e înconjurată de iubire. Și iubirea se trădează, însă.

Iar filmul lui Radu Muntean este adeseori insuportabil, întocmai ca viața cea adevărată. Și tocmai de aceea trebuie văzut și poate chiar revăzut.

De altfel, lumea din cinematografia sa e una mică, intensă, la Radu Muntean se trăiește și se moare în familie. Aceasta e o lume prin excelență cehoviană.

Și – în loc de concluzie – ne rămâne, cehovian, tot puterea noastră de a îndura.

Alice T. e o adolescentă rebelă, o tânără care a fost înfiată, răstignită avantajos între familia mamei adoptive și familia tatălui adoptiv, ea stoarce afecțiune și privilegii de la fiecare dintre lumi.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).