Scenografa Maria Miu, invitată în această seară la Nocturne
https://www.ziarulmetropolis.ro/scenografa-maria-miu-invitata-in-aceasta-seara-la-nocturne/

Artist, creator de costume şi decoruri, Maria Miu, care în acest an, în cadrul Galei Premiilor UNITER a primit premiul pentru întreaga activitate, este invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de luni, 16 mai, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Pe 16 mai 2016, Marina Constantinescu ne dă întâlnire cu un mare artist, creator de costume şi decoruri, un om care şi-a creat, cu modestie şi talent, un destin excepţional: scenografa Maria Miu. Ediţia Nocturne a cărei invitată este scenografa Maria Miu se difuzează luni, de la 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Bucuria şi plăcerea de a te lăsa copleşit de muncă au stat la baza unei opere consistente, de zeci de ani. Maria Miu şi-a dorit să devină sculptor şi matematician. Dar, în adolescenţă, s-a îndrăgostit de teatru. Şi pentru că a realizat că doar aici le poate avea pe toate: poate fi şi pictor, şi matematician, şi doctor.

Prima dată a lucrat cu Alexandru Darie pe vremea când amândoi erau studenţi. Ulterior, acesta i-a devenit soţ. Au împreună un băiat.

„Pe vremuri, făceam foarte mult din sărăcie. Acum sunt mulţi bani, dar lipsesc ideile”, este de părerea Maria Miu, invitata Noctunelor de la TVR.

Îşi aminteşte din perioada de început că a fost chemată de două ori să realizeze spectacole de 23 august şi de 1 Mai. A avut curajul şi demnitatea să refuze şi, spre surprinderea tuturor, regimul comunist a acceptat un „Nu” ferm.

A avut toate datele ca importanţi regizori să-şi dorească să colaboreze cu ea. Printre aceştia îi amintim pe Alexandru Darie, Silviu Purcărete, Ion Cojar, Costa Gavras. Cu acesta din urmă a lucrat la filmul „Amen”, care, pentru Maria Miu, a însumat 192 de decoruri, în 57 de spaţii.

„Trebuie să-ţi asumi că faci o operă de artă împreună cu alţii. Un decor nu poate trăi într-un spectacol slab”, admite scenografa Maria Miu, recunoscând că în teatru, film, poate mai mult decât în alte arte, echipa este puternică.

07
/11
/13

The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiții din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).

07
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Film cu pretenţii, „O vară foarte instabilă“, noul lungmetraj al Ancăi Damian, este – prin formă şi conţinut - atipic în peisajul cinematografic românesc. Asta nu îl face un film redutabil, ci mai degrabă o experienţă insolită, incapabilă să depăşească însă unele convenţii.

07
/11
/13

Adele: Capitolele 1 și 2 (La Vie d'Adèle: titlul original, Blue Is The Warmest Color, titlul în limba engleză), câştigătorul Palme d’Or 2013, a stârnit o serie de controverse încă de la terminarea filmărilor, având în vedere subiectul, relaţia dintre două adolescente.

06
/11
/13

CRONICĂ DE TEATRU „Deseori neobservat” ne vorbeşte despre desfigurarea fiinţei sub apăsarea uneia dintre cele mai mari nedreptăţi din istoria umanităţii. Tragedia este pusă în scenă atent şi mascată cu tandreţe de o meditaţie asupra vieţii.