Scenografa Maria Miu, invitată în această seară la Nocturne
https://www.ziarulmetropolis.ro/scenografa-maria-miu-invitata-in-aceasta-seara-la-nocturne/

Artist, creator de costume şi decoruri, Maria Miu, care în acest an, în cadrul Galei Premiilor UNITER a primit premiul pentru întreaga activitate, este invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de luni, 16 mai, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Pe 16 mai 2016, Marina Constantinescu ne dă întâlnire cu un mare artist, creator de costume şi decoruri, un om care şi-a creat, cu modestie şi talent, un destin excepţional: scenografa Maria Miu. Ediţia Nocturne a cărei invitată este scenografa Maria Miu se difuzează luni, de la 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Bucuria şi plăcerea de a te lăsa copleşit de muncă au stat la baza unei opere consistente, de zeci de ani. Maria Miu şi-a dorit să devină sculptor şi matematician. Dar, în adolescenţă, s-a îndrăgostit de teatru. Şi pentru că a realizat că doar aici le poate avea pe toate: poate fi şi pictor, şi matematician, şi doctor.

Prima dată a lucrat cu Alexandru Darie pe vremea când amândoi erau studenţi. Ulterior, acesta i-a devenit soţ. Au împreună un băiat.

„Pe vremuri, făceam foarte mult din sărăcie. Acum sunt mulţi bani, dar lipsesc ideile”, este de părerea Maria Miu, invitata Noctunelor de la TVR.

Îşi aminteşte din perioada de început că a fost chemată de două ori să realizeze spectacole de 23 august şi de 1 Mai. A avut curajul şi demnitatea să refuze şi, spre surprinderea tuturor, regimul comunist a acceptat un „Nu” ferm.

A avut toate datele ca importanţi regizori să-şi dorească să colaboreze cu ea. Printre aceştia îi amintim pe Alexandru Darie, Silviu Purcărete, Ion Cojar, Costa Gavras. Cu acesta din urmă a lucrat la filmul „Amen”, care, pentru Maria Miu, a însumat 192 de decoruri, în 57 de spaţii.

„Trebuie să-ţi asumi că faci o operă de artă împreună cu alţii. Un decor nu poate trăi într-un spectacol slab”, admite scenografa Maria Miu, recunoscând că în teatru, film, poate mai mult decât în alte arte, echipa este puternică.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.