Schițele lui Caragiale reunite într-un spectacol inedit, la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/schitele-lui-caragiale-reunite-intr-un-spectacol-inedit-la-teatrul-ion-creanga/

Miercuri, 30 ianuarie a.c., de la ora 18.00, la sala Rapsodia de pe Lipscani, spectatorii vor putea urmări, în premieră oficială, un nou spectacol al Teatrului Ion Creangă: „D-l Goe, Vizită, Pedagog de şcoală nouă – Mofturi”. Dorind să promoveze tinerii regizori în lumea teatrului pentru copii, Teatrul Ion Creangă s-a adresat, pentru realizarea acestei […]

Un articol de Andrada Văsii|22 ianuarie 2013

Miercuri, 30 ianuarie a.c., de la ora 18.00, la sala Rapsodia de pe Lipscani, spectatorii vor putea urmări, în premieră oficială, un nou spectacol al Teatrului Ion Creangă: „D-l Goe, Vizită, Pedagog de școală nouă – Mofturi”.

Dorind să promoveze tinerii regizori în lumea teatrului pentru copii, Teatrul Ion Creangă s-a adresat, pentru realizarea acestei premiere, lui Chris Simion, regizor binecunoscut publicului de teatru pentru montările sale, pe scene dintre cele mai prestigioase. Din distribuţie fac parte actorii: Alexandrina Halic, Cristian Irimia, Mihai Verbiţchi, Miruna Ionescu, Cristina Casiani, Cerasela Popescu, Ilinca Atanasiu, Voicu Hetel, Cristian Creţu, Marius Nănău, Oliviu Cristian Bughiu.

“Este un spectacol dedicat maestrului Cornel Todea, care a fost prezent în momente importante din cariera mea. Dacă nu exista propunerea dânsului și a domnului Ioan Gârmacea, nu aș fi îndrăznit niciodată să îl montez. Aveam în minte cu totul alte titluri pe care mi-aș fi dorit să le montez pentru copii. Cât despre Caragiale, mi-era o frică groaznică de el. Am acceptat propunerea din ambiție și din convingerea că atunci când ceva pare imposibil, e clar că are toate șansele să iasă bun.” declară Chris Simion, regizor.

Reprezentaţia, cu un scenariu realizat după binecunoscutele schiţe scrise de Ion Luca Caragiale, este dedicată celor cu vârsta de peste 8 ani și oferă o imagine realistă a societăţii româneşti, plină de umor și pe înțelesul copiilor. Inedit pe scena teatrului pentru copii este faptul că Ionel, D-l Goe şi elevii excentricului pedagog Mariu Chicoş Rostogan se întâlnesc cu toţii într-un decor multifuncţional, care anulează limitele dintre scenă şi sală. Proiecţiile multimedia şi efectele speciale de tot soiul își găsesc, cu uşurinţă, locul printre poveştile cu joben ale secolului XIX și fac deliciul copiilor, dar și al părinților.

Totodată, cu ocazia premierei, Teatrul Ion Creangă a inițiat o colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București și i-a rugat pe studenții Departamentului de Grafică să vină cu propuneri de afiș pentru spectacolul „D-l Goe, Vizită, Pedagog de școală nouă – Mofturi”. Au fost selectate peste 10 variante grafice, care vor fi expuse în foyerul teatrului, Sala Rapsodia de pe str. Lipscani, nr. 53, cu ocazia evenimentului de miercuri seară.
D-l Goe, Ionel și elevii neastâmpărați ai pedagogului de scoala nouă vă așteaptă să le fiți colegi de „bancă” la Teatrul Ion Creangă!

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.