„Școala de altădată”, o expoziție inedită dedicată părinților și copiilor de acum
https://www.ziarulmetropolis.ro/scoala-de-altadata-o-expozitie-inedita-dedicata-parintilor-si-copiilor-de-acum/

În prag de început de an şcolar, copiii de ieri şi de azi sunt invitaţi la Mega Mall să viziteze expoziţia Școala de Altădată, în perioada 4 – 27 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2020

Un prilej pentru părinți să-și amintească de cei mai frumoși ani, iar pentru cei mici să ia contact cu ce însemna școala fără tablete și internet, expoziția semnată de Asociația Muzeul Jucăriilor reușește să creioneze o istorie vizuală a școlii românești din ultima sută de ani.
„Școala de altădată” aduce laolaltă un număr impresionant de peste 500 de obiecte din perioada interbelică și comunistă, care ilustrează evoluția școlii prin prisma accesoriilor școlare. De exemplu, tăblița de ardezie, creta si stiloul ne spun povestea scrisului la școală, înainte de apariția tabletelor și a tehnologiei.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere manuale școlare, globuri pământești, uniforme școlare, bănci, ascuțitori, caiete școlare, creioane, gume de șters, stilouri, tocuri, pixuri, călimări, cerneală, acuarele, penare, numărători, cretă, matricole, ghiozdane, fotografii de epocă originale cu școala de altădată, diplome, insigne, pionieri și străjeri, carnete pentru note, planșe școlare, reviste, cărți cu tematică școlară și multe altele.

Printre cele mai interesante obiecte expuse se numără o primă ediție din 1960 a popularei cărți pentru copii „Martinel Învață Alfabetul”. Mare parte dintre exemplificările literelor sunt specifice perioadei publicării cărții: avionul care imită un MIG 15, steagul roșu, ziarul “Veac Nou” ș.a.m.d. Alte elemente speciale ale colecției pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere sunt creioanele fabricate în România în anii 1930, sau caiete de amintiri (precursorul îndrăgitului oracol) din 1880.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 4 septembrie la etajul 1 al centrului comercial, zona Peek & Cloppenburg, și face parte dintr-o serie de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg, povești și obiecte de muzeu, într-un mod accesibil și distractiv. Din seria expozițiilor educative găzduite de Mega Mall anul acesta mai fac parte „Muzeul Jucăriilor” și „Can Art&Design Festival”.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).