Școala online altfel: scriitori și jurnaliști vor fi profesori pentru copiii dintr-un centru social din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/scoala-online-altfel-scriitori-si-jurnalisti-vor-fi-profesori-pentru-copiii-dintr-un-centru-social-din-iasi/

Asociaţia Industrii Creative din Iaşi lansează proiectul educaţional PRESENT, implementat în parteneriat cu DGASPC Iaşi şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Un articol de Liliana Matei|15 ianuarie 2021

Modulul pilot are în centru tema comunicării și va fi compus din 12 sesiuni de învățare alternativă. Timp de trei luni, 64 de copii de la Centrul de Servicii Sociale „Bucium” se vor conecta cu jurnaliști, traducători și scriitori cunoscuți din România și vor participa la ateliere online de informare responsabilă, scriere creativă, literatură contemporană, comunicare online, public speaking, comunicare interculturală.

Sâmbătă, 16 ianuarie 2020, va avea loc prima sesiune, invitații fiind Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun.

În completarea întâlnirilor online, biblioteca centrului va fi dotată cu 150 de cărți de literatură română contemporană. Mai mult de atât, copiii vor primi și 35 de tablete pentru a putea participa la sesiunile online și la orele școlare obligatorii.

Scopul proiectului este de a facilita accesul la activități educative diferite, nonformale, cu specialiști din domenii diverse. Primul modul oferă o perspectivă alternativă asupra formelor pe care comunicarea le poate lua, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, prin instrumente precum literatura contemporană sau mijloacele de comunicare în masă. Parteneriatul între DGASPC Iași și Asociația Industrii Creative a debutat în luna decembrie cu o inițiativă care a adus micuților cadouri de Sărbători.

Proiectul PRESENT își dorește să crească nivelul de conștientizare a educaţiei alternative și nonformale pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse privind integrarea în societate. Acesta vine în completarea misiunii Asociației Industrii Creative de a dezvolta proiecte culturale, educative și sociale având ca miză principală dezvoltarea comunității. În portofoliul asociației se numără festivalurile Rocanotherworld, Classix și campanii sociale ample de ajutorare a comunităților nevoiașe din județul Iași.

Mai multe detalii despre proiect, desfășurarea acestuia și invitații ce vor susține sesiunile următoare se află pe pagina de Facebook și contul de Instagram Asociația Industrii Creative.

Proiect finanțat de Kaufland România.

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.