Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitoarea-franceza-annie-ernaux-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura/

Scriitoarea franceză Annie Ernaux este laureata Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022. Anunţul a fost făcut joi, 6, octombrie de Academia Suedeză de la Stockholm.

Un articol de Ziarul Metropolis|6 octombrie 2022

Aceasta a menționat că Annie Ernaux, care a publicat, în decursul timpului, peste 30 de volume, a acordat o atenție specială, în literatura sa, diferenței – de limbă, gen, clasă socială – și a creat o operă durabilă, dând dovadă de curaj în abordarea problematicii legate de memoria personală.

Remarcând interesul scriitoarei față de teme precum inegalitatea socială, Academia Suedeză  a precizat că, pentru prozatoarea de origine franceză, „limba este ca un cuțit cu care taie valuile imaginației”.

Annie Ernaux s-a născut în 1940, în Franța, și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, părinții ei fiind proprietarii unei băcănii și a unei cafenele.

Și-a făcut debutul în literatură cu volumul „Les armoires vides”, dar consacrarea a venit mai târziu, după publicarea celei de-a patra cărți, romanul „La Place”, editat în 1983.

Din vasta sa operă, în România a apărut, la Editura Pandora-M, în 2004, volumul „Pasiune simplă. Locul”, în traducerea lui Vasile Zincenco. Aceasta va fi reeditată în îndrăgita colecție Anansi. World Fiction, editată de Pandora M, unde sunt în pregătire alte ddouă romane ale autoarei, „Confesiunea adolescenței” și „Anii”.

În 2021, premiul Nobel pentru literatură a fost câștigat de romancierul britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.