Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitoarea-franceza-annie-ernaux-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura/

Scriitoarea franceză Annie Ernaux este laureata Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022. Anunţul a fost făcut joi, 6, octombrie de Academia Suedeză de la Stockholm.

Un articol de Ziarul Metropolis|6 octombrie 2022

Aceasta a menționat că Annie Ernaux, care a publicat, în decursul timpului, peste 30 de volume, a acordat o atenție specială, în literatura sa, diferenței – de limbă, gen, clasă socială – și a creat o operă durabilă, dând dovadă de curaj în abordarea problematicii legate de memoria personală.

Remarcând interesul scriitoarei față de teme precum inegalitatea socială, Academia Suedeză  a precizat că, pentru prozatoarea de origine franceză, „limba este ca un cuțit cu care taie valuile imaginației”.

Annie Ernaux s-a născut în 1940, în Franța, și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, părinții ei fiind proprietarii unei băcănii și a unei cafenele.

Și-a făcut debutul în literatură cu volumul „Les armoires vides”, dar consacrarea a venit mai târziu, după publicarea celei de-a patra cărți, romanul „La Place”, editat în 1983.

Din vasta sa operă, în România a apărut, la Editura Pandora-M, în 2004, volumul „Pasiune simplă. Locul”, în traducerea lui Vasile Zincenco. Aceasta va fi reeditată în îndrăgita colecție Anansi. World Fiction, editată de Pandora M, unde sunt în pregătire alte ddouă romane ale autoarei, „Confesiunea adolescenței” și „Anii”.

În 2021, premiul Nobel pentru literatură a fost câștigat de romancierul britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.