Scriitoarea Scholastique Mukasonga a câştigat premiul Renaudot pe 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitoarea-scholastique-mukasonga-a-castigat-premiul-renaudot-pe-2012/

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat, miercuri, premiul Renaudot pe 2012, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase trofee literare acordate în Franţa. Scriitoarea Scholastique Mukasonga, care nu figura în selecţia finală, a fost recompensată cu premiul Renaudot pe 2012 pentru volumul „Notre-Dame du Nil”, publicat la editura Gallimard. Ea a obţinut şase voturi, […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat, miercuri, premiul Renaudot pe 2012, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase trofee literare acordate în Franţa.

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, care nu figura în selecţia finală, a fost recompensată cu premiul Renaudot pe 2012 pentru volumul „Notre-Dame du Nil”, publicat la editura Gallimard.

Ea a obţinut şase voturi, în cel de-al doilea tur de scrutin. Valessis Alexakis şi Philippe Djian (care nu figura nici el în selecţia finală) au obţinut şi ei voturi, a precizat preşedintele juriului Renaudot, Georges-Olivier Chateaureynaud.

Scholastique Mukasonga vorbeşte în acest roman de debut al ei despre destinul câtorva fete care încearcă să scape din calea Istoriei teribile, aceeaşi care a decimat familia scriitoarei. Ea este cel de-al patrulea autor african recompensat cu premiul Renaudot în ultimii ani.Ea a primit pentru acest roman şi premiul Ahmadou Kourouma, denumit astfel după marele romancier ivorian, care recompensează o operă – un eseu sau un volum de ficţiune – consacrată Africii.

Premiul Renaudot pe 2012 pentru eseu a fost atribuit scriitorului Franck Maubert, pentru „Le dernier modèle” (editura Mille et une nuits).

Premiul Renaudot pe 2011 a revenit scriitorului Emmanuel Carrère, pentru romanul „Limonov”.

 

Sursa: Mediafax

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

19
/11
/14

În perioada noiembrie – decembrie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale le-a pregătit iubitorior de teatru două spectacole speciale, Cine e fazanul, de Georges Feydeau şi Fundătura, după un text de Maxim Gorki

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

19
/11
/14

O punere în scenă a unei piese de Brecht care rămâne fidelă poveștii și care totodată reușește să fie autentică și palpitantă pentru spectator este „Omul cel Bun din Seciuan" cu regia semnată de Andrei Șerban la Teatrul Bulandra din București.

19
/11
/14

Am văzut cărţi nefericite. Multe. Uitate, necitite, abandonate, batjocorite, cărţile trăiesc o dramă dacă ajung în mâna sau în apropierea cui nu trebuie.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.