Scriitorul Cătălin Mihuleac, trei întâlniri cu publicul la unul dintre marile festivaluri literare franceze, Atlantide
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-catalin-mihuleac-trei-intalniri-cu-publicul-la-unul-dintre-marile-festivaluri-literare-franceze-atlantide/

Cătălin Mihuleac va participa pe 25, 26 şi 27 februarie la un dialog cu publicul francez şi două dezbateri, întâlniri care fac parte din cea de-a zecea ediţie a festivalului Atlantide.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2022

Având motto-ul „Les mots du monde à Nantes”, la acest eveniment literar au fost invitați 50 de scriitori din întreaga lume, între ei și laureatul premiului Goncourt 2021. Intenția directorului artistic Alain Mabanckou este ca Nantes să devină, pe durata celor patru zile de festival, „capitala entuziasmului cultural francez și a imaginarului lumii”. Discuțiile cu autorii și dezbaterile sunt completate de întâlniri cu elevii, ateliere și expoziții, precum și de sesiuni de autografe și vor avea loc în peste 20 de spații culturale.

În ultima zi a festivalului, pe 27 februarie, lui Cătălin Mihuleac îi este dedicată în exclusivitate o întâlnire cu publicul. Cu ocazia acestei „grande rencontre” va fi prezentat romanul „Les Oxenberg & les Bernstein” („America de peste pogrom” în ediția română), publicat în Franța la Editions Noir sur Blanc: „un eveniment literar remarcat pentru originalitatea și forța narativă extraordinare cu care este evocat unul dintre marile subiecte tabu din istoria României, pogromul de la Iași”.

Cele două dezbateri vor explora felul în care literatura abordează și reflectă teme importante ale imaginarului contemporan și est-european. Astfel, dialogul cu jurnalista și scriitoarea franceză Émilie Papatheodorou, cu tema „De cealaltă parte a migrației”, va porni de la maniera în care exilul redefinește raportul cu lumea și cu noi înșine. Iar dezbaterea la care vor participa, alături de Cătălin Mihuleac, jurnalistul și autorul slovac Arpád Soltész și scriitorul sârb Dragan Velikić are tema „Blocul estic, fragmente ale realului” și  își propune să fie „o privire fără ocolișuri asupra unei Europe dezmembrate de războaie succesive, lupte fratricide și capitalism sălbatic”. Programul festivalului, aici.

Un nou roman de Cătălin Mihuleac, în pregătire la Editura Humanitas

Un al treilea roman al lui Cătălin Mihuleac, având titlul provizoriu „Domnișoarele lui Marcel Fontaine”, va fi publicat în luna mai în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas. Cele două romane precedente sunt „Deborah” și o ediție nouă, revăzută, a romanului tradus în ultimii ani în germană și franceză, „America de peste pogrom”.

 

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.