Scriitorul Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-evgheni-vodolazkin-in-dialog-cu-marius-constantinescu/

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2019

Dialogul va fi unul cu traducere simultană din limba rusă. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

Evgheni Vodolazkin este creatorul unui univers literar unic în care teme precum timpul, iubirea, libertatea și memoria sunt tratate în mod sclipitor, cu un registru stilistic al cărui ritm își păstrează intactă capacitatea de a suprinde mereu citirorul. În România, romanele lui Evgheni Vodolazkin, publicate în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, s-au vândut până în prezent în peste 60 000 de exemplare.

Tradus în peste 30 de limbi, Evgheni Vodolazkin a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia: Premiul Bolșaia Kinga (Marea Carte) pentru romanele „Laur“ (2013) și „Aviatorul“ (2016), Premiului Iasnaia Poliana (Premiul Lev Tolstoi) pentru romanul „Laur“ (2013), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) pentru romanul „Brisbane“ (2019) și al Premiului Soljenițîn pentru întrega operă (2019).

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori contemporani de către publicul cititor revine în România în perioada 24-28 octombrie 2019 invitat de Editura Humanitas Fiction și de Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara/FILTM 2019.

EVGHENI VODOLAZKIN s-a născut în 1964 la Kiev, unde și-a făcut studiile universitare. Este doctor în știinţe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 devine cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste 100 de lucrări știinţifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei „Cântec despre oastea lui Igor“ și a „Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi“, precum și a lucrării „Cuvioșii Kiril, Ferapont și Martinian din Belozersk“. În 1992, la invitaţia Universităţii din München, și-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, ţinând și cursuri de literatură rusă veche. În 1998 a organizat conferinţa internaţională „Cultura mânăstirească: Orient și Occident“. În perioada 1998–2002 a fost (cu întreruperi) bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt, desfășurând o activitate de cercetare și publicând, în 2000, la München, monografia Istoria universală a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-șef al revistei „Text și tradiţie“, editată de institutul său. În paralel, începe să scrie literatură. Debutează ca romancier în 2005 cu „Răpirea Europei“. În 2009 publică romanul „Soloviov și Larionov“ (Humanitas Fiction, 2015), care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belîi și Bolșaia Kniga (Marea Carte). În 2011 îi apare culegerea de studii și eseuri Instrumentul limbii. În 2012 apare romanul „Laur“ („Lavr“; Humanitas Fiction, 2014), care devine revelaţia literară a anului 2013 în Rusia. În 2016, publică „Aviatorul“ („Aviator“; Humanitas Fiction, 2017) iar în 2018 „Brisbane“ („Brisben“; Humanitas Fiction, 2019). În 2017, Evgheni Vodolazkin a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București.

De peste 15 ani, MARIUS CONSTANTINESCU se dedică interviului. Luciano Pavarotti, Salman Rushdie, Andrei Şerban, Virginia Zeani, Antonio Pappano, Amos Oz, Hélène Grimaud, Ion Marin, Jordi Savall sunt câteva sunt marile personalități culturale intervievate de el. Traducător, jurnalist şi realizator radio-TV, a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. A cochetat cu copywriting-ul, publicitatea şi istoria artei, înainte de a-şi da seama că se poate exprima cel mai bine în presa culturală audiovizuală. După opt ani de radio, a descoperit televiziunea şi libertatea nestăvilită dată de jocul de-a imaginea. Emisiunile sale – „Marile picturi ale lumii“, „V… de la vizual“, „Jurnal Cultural“, „Profil. Poveste. Personaj“ (TVR Cultural, TVR 1, TVR 2) – s-au transformat în repere pentru un public deschis la minte, sofisticat, dispus la jonglerii intelectuale, niciodată autosuficient. Din 2005, a fost legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, realizând interviuri (unele dintre ele în exclusivitate) cu cei mai importanţi artişti invitaţi. În 2013 a publicat „CORTEZ“, un portret în dialog cu celebra mezzo-soprană Viorica Cortez, reeditata in 2015, când i-a aparut si „Press Pass. Interviuri si pagini de jurnal de la Festivalul International George Enescu“, editiile 2011 si 2013. În 2017, publică volumul „Rosé“, care adună sale din ultimii ani.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.