Florin Lăzărescu: „Literatura contemporană pare că supraviețuiește binișor fără aportul meu creativ”
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-florin-lazarescu-de-cand-cu-festivalul-n-am-scris-cam-doua-carti-si-cam-doua-scenarii-de-film-impreuna-cu-radu-jude/

INTERVIU Scriitorul Florin Lăzărescu face parte din echipa care se ocupă de organizarea FILIT.

Un articol de Andrei Crăciun|19 august 2019

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT) este cel mai important eveniment literar din România (are loc în fiecare an, la începutul lunii octombrie).

Florin Lăzărescu, ce înseamnă, domnule, festivalul FILIT în viața dumitale? E cel mai bun lucru pe care l-ai făcut până acum sau cum e?
Cred că răspunsul depinde foarte mult de starea în care mă prinzi. În general, aș spune că e un lucru frumos, de care mă bucur. Dar cu două-trei luni înainte de o nouă ediție mi se pare o continuă stare de asediu. Practic, nu-mi mai pot dezlipi mintea de la ce am de făcut nici în somn. La pachet cu adrenalina și bucuria de a fi parte din echipa care organizează un eveniment atât de complex, după șase ediții, sincer, am și momente în care îmi zic că e ultima când mă mai ocup cu așa ceva…
De prin facultate, adică de peste 25 de ani, am avut mereu norocul să particip la proiecte de echipă pe cât de diferite, pe atât de frumoase. Dacă mă mai gândesc și la proiectele personale, n-aș putea zice despre FILIT că e cel mai bun lucru din viața mea. Dar e, cu siguranță, ceva frumos, cu noimă.

Literatura – câte cărți n-ai scris fiind ocupat cu FILIT-ul? Erau bune?
După ritmul meu de dinainte, de când cu festivalul, n-am scris cam două cărți și cam două scenarii de film împreună cu Radu Jude. Pe de o parte, îmi pare rău, pe de alta, mă gândesc că pauza asta mai lungă poate o să-mi folosească cumva mai târziu. Altfel, Radu văd că se descurcă bine-mersi fără mine, iar literatura contemporană pare că supraviețuiește binișor fără aportul meu creativ. Deci sunt OK cu starea de fapt.

Dacă ai alege o coloană sonoră pentru anii de FILIT, pentru ce îndrăgită formație instrumental-vocală (sau dimpotrivă cantautor/cantautoare) ai opta? Cum și de ce?
Piesa Remembering, interpretată de Avishai Cohen Trio. E greu să explic, muzica nu se explică, nu se povestește, doar se ascultă. Simt că s-ar potrivi perfect.

FILIT 2019 – ce se anunță cu această ocazie? Cu ce gânduri se pleacă la drumul din octombrie?
Același spectacol al literaturii care a fost și la ultimele două ediții: peste 100 de evenimente care cuprind orașul Iași timp de cinci zile, cu invitați de prim rang la nivel național și mondial, cu o audiență alcătuită în fiecare an, de regulă, din 25-30 de mii de cititori. Practic, nu cred că-i posibil să existe vreun cititor de oriunde – oricât de cârcotaș ar fi – care să nu găsească măcar zece evenimente grozave printre acestea, răsfoind programul oricărei ediții FILIT.

Ce ar trebui să se întâmple pentru ca Florin Lăzărescu să nu mai lucreze de bunăvoie și nesilit de nimeni pentru FILIT?
Păi, un exemplu de așa situație e ceea ce s-a întâmplat la ediția a treia, când politicul a încercat să se interfereze în munca echipei noastre. Atunci am ieșit cu toții public și am anunțat că nu mai continuăm să facem FILIT-ul… Nu-mi închipui cum aș putea munci la FILIT altfel decât de bunăvoie.

Scriitorii Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu și Florin Lăzărescu, părinții fondatori ai FILIT. Fotografie de Andi Spot

Ce ai fi vrut să știi acum X ani, când cochetai doar cu ideea de a organiza la Iași un mare festival de literatură și traduceri?
E bine-așa, că nu am știut în ce mă bag. Sincer – dacă aș fi priceput atunci hățișurile birocratice –, nu cred că aș mai fi făcut-o. Dar, trăgând linie, cred că a meritat și merită.

Care a fost cea mai mare bucurie a dumitale în tot acest timp?
Dacă aș putea face un top al bucuriilor din această perioadă ar însemna că am avut o viață tare tristă între timp. Bucuria vieții nu ține de statistică. Într-un fel sau altul, eu simt că o am de când am deschis ochii, indiferent ce am făcut sau fac.

Povestește-ne, dacă ești drăguț, o întâmplare magică, cu marginali, cum ți se întâmplă mereu în timpul festivalului.
Anul trecut, cred, veneam cu Lucian Dan Teodorovici către Muzeul Pogor, după ce am inspectat construcția Casei FILIT din Piața Unirii. De după gardul viu a apărut din senin un domn – după aparență – al străzii. Care ne-a întrebat dacă a apărut catalogul FILIT și ne-a solicitat un exemplar. Și noi am zis că „Da. Hai să-ți dăm” și ne-am bucurat de interes, iar el ne-a povestit pe drum că, de fapt, a fost sursa de inspirație pentru omulețul FILIT din logo-ul nostru. „Uitați cum s-a întâmplat, eu mai vin pe-acolo prin parc pe la muzeu, mai stau pe-acolo și mai citesc și m-a văzut desenatorul și a făcut omulețul după chipul meu. Uitați, eu sunt chelios, omulețul FILIT e chelios. Vedeți? E inspirat după mine!”… Povestea cu atâta patimă și convingere, încât l-am fi crezut, dacă noi nu am fi știut exact cum s-a născut omulețul FILIT, fără nicio legătură cu respectivul domn al străzii… Dar mi s-a părut așa – iată, cumva magic, pot spune – ca un om al străzilor și parcurilor de lângă Muzeul Pogor poate să trăiască cu mândria că el a fost sursa de inspirație a logo-ului unui festival literar. Și, evident, ar fi fost păcat să i-o stricăm.

Practic, nu cred că-i posibil să existe vreun cititor de oriunde – oricât de cârcotaș ar fi – care să nu găsească măcar zece evenimente grozave, răsfoind programul oricărei ediții FILIT. (Florin Lăzărescu, scriitor)

FILIT 2019 are loc între 2 și 6 octombrie, la Iași. Este cea de-a VII-a ediție a festivalului, iar printre scriitorii invitați se regăsesc Richard Ford, Mihail Șîșkin sau Mathias Enard.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

20
/02
/14

Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Librăria Bastilia, din Bucureşti, Adriana Babeţi împreună cu invitaţii săi vor readuce în atenţia publicului poveştile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansării volumului Amazoanele. O poveste, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

16
/02
/14

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai premiate şi elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, apărut în două ediţii la Polirom (2011, 2014), va fi tradus şi în Turcia. Ediţia în limba turcă va apărea în 2015, la Editura Dedalus.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.