Scriitorul maghiar Laszlo Krasznahorkai a câştigat Man Booker International Prize
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-maghiar-laszlo-krasznahorkai-a-castigat-man-booker-international-prize/

Scriitorul maghiar Laszlo Krasznahorkai a câştigat Man Booker International Prize pe anul 2015, pentru „operele sale magnifice pline de imaginaţie şi de pasiuni complexe, în care comedia umană se apropie în mod dureros de transcendenţă”, potrivit juriului care acordă acest trofeu literar prestigios.

Un articol de Petre Ivan|20 mai 2015

Laszlo Krasznahorkai, în vârstă de 61 de ani, a câştigat acest trofeu marţi, la Londra, pentru întreaga sa operă literară, care cuprinde romane precum „The Melancholy of Resistance”, „Seiobo There Below” şi „Satantango”.

Potrivit BBC, scriitorul maghiar a fost desemnat câştigător dintr-un grup de 10 romancieri selectaţi pe lista scurtă la Man Booker International Prize.

Cei 10 finalişti au fost: Cesar Aira (Argentina), Hoda Barakat (Liban), Maryse Conde (Guadelupa), Mia Couto (Mozambic), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (Statele Unite ale Americii), Ibrahim al-Koni (Libia), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria), Alain Mabanckou (Congo-Brazzaville ) şi Marlene van Niekerk (Africa de Sud).

Niciunul dintre finalişti nu mai fusese nominalizat anterior la acest trofeu literar.

Scriitorul maghiar a devenit cunoscut în 1985, după publicarea volumului „Satantango”, pe care l-a adaptat ulterior pentru un film regizat în 1994 de cineastul maghiar Bela Tarr, un lungmetraj epic, alb-negru, cu o durată de şapte ore, despre declinul comunismului în Europa de est.

În 1993, Laszlo Krasznahorkai a fost recompensat cu German Bestenliste Prize, pentru volumul „The Melancholy of Resistance” şi este, de asemenea, Man Booker International Prizedeţinătorul celui mai prestigios trofeu literar atribuit în Ungaria, Kossuth Prize.

Man Booker International Prize, care se acordă o dată la doi ani, este considerat versiunea internaţională a celui mai prestigios premiu literar britanic – Man Booker Prize. Premiul se acordă unui autor în viaţă, care a publicat lucrări de ficţiune în limba engleză sau ale cărui opere au fost traduse deja în engleză.

Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor.

Laureaţii din anii precedenţi au fost Lydia Davis (Statele Unite, 2013), Philip Roth (Statele Uite, 2011), Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) şi Ismail Kadare, scriitorul albanez care a câştigat acest premiu în 2005, la ediţia inaugurală.

Foto: Man Booker International Prize , Laszlo Krasznahorkai – facebook

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.