Scriitorul Salman Rushdie, atacat la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-salman-rushdie-atacat-la-new-york/

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunţă Bloomberg.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 august 2022

Atacul a avut loc în zona de vest a New York-ului, cu puțin timp înainte ca autorul să susțină o conferință.

Potrivit unui reporter Associated Press care a fost martor la întreaga scenă, un bărbat s-a năpustit pe scena de la Chautauqua Institution și l-a atacat în momentul în care scriitorul era prezentat publicului. Atacatorul a fost însă imobilizat, iar victima a fost transportată de urgență la spital, anunță agențiile de presă.

Vedeți aici un video cu momentul atacului 

Scriitorul a fost scos de pe ventilator, este conștient și poate vorbi. Acesta va rămâne în continuare spitalizat, pentru că rănile pe care le-a suferit sunt grave. Bărbatul care l-a înjunghiat pe scriitorul în vârstă de 75 de ani a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, scrie Digi 24.

Salman Rushdie s‑a născut în Bombay (Mumbai), în 1947. La treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s‑a mutat la Karachi, în Pakistan. Dar în scurtă vreme s‑a întors în Anglia, unde a devenit scriitor profesionist, remarcat încă de la primele volume publicate.

A debutat în 1975, cu „Grimus”, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost „Copiii din miez de noapte” (1981), recompensat în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993.

I‑au urmat romanele „Ruşinea” (1983), „Versetele satanice” (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, „Ultimul suspin al Maurului” (1995), „Pământul de sub tălpile ei” (1999), „Furie” (2001), „Shalimar clovnul” (2005), „Seducătoarea din Florenţa” (2008),         Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi” (2015), „Casa Golden” (2017) şi „Quichotte” (2020).

A scris şi literatură pentru copii, ilustrată de volume precum „Harun şi Marea de Poveşti” (1990) şi „Luka şi Focul Vieţii” (2010), care s‑au bucurat de mare succes.

Alte scrieri publicate sunt „Orient, Occident” (1994), „Patrii imaginare” (1992), „Dincolo de limite” (2002), „Surâsul jaguarului” (1987) şi volumul de memorii „Joseph Anton” (2012). În 2007, a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar în 2008 a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.