Scriitorul Salman Rushdie, atacat la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-salman-rushdie-atacat-la-new-york/

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunţă Bloomberg.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 august 2022

Atacul a avut loc în zona de vest a New York-ului, cu puțin timp înainte ca autorul să susțină o conferință.

Potrivit unui reporter Associated Press care a fost martor la întreaga scenă, un bărbat s-a năpustit pe scena de la Chautauqua Institution și l-a atacat în momentul în care scriitorul era prezentat publicului. Atacatorul a fost însă imobilizat, iar victima a fost transportată de urgență la spital, anunță agențiile de presă.

Vedeți aici un video cu momentul atacului 

Scriitorul a fost scos de pe ventilator, este conștient și poate vorbi. Acesta va rămâne în continuare spitalizat, pentru că rănile pe care le-a suferit sunt grave. Bărbatul care l-a înjunghiat pe scriitorul în vârstă de 75 de ani a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, scrie Digi 24.

Salman Rushdie s‑a născut în Bombay (Mumbai), în 1947. La treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s‑a mutat la Karachi, în Pakistan. Dar în scurtă vreme s‑a întors în Anglia, unde a devenit scriitor profesionist, remarcat încă de la primele volume publicate.

A debutat în 1975, cu „Grimus”, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost „Copiii din miez de noapte” (1981), recompensat în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993.

I‑au urmat romanele „Ruşinea” (1983), „Versetele satanice” (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, „Ultimul suspin al Maurului” (1995), „Pământul de sub tălpile ei” (1999), „Furie” (2001), „Shalimar clovnul” (2005), „Seducătoarea din Florenţa” (2008),         Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi” (2015), „Casa Golden” (2017) şi „Quichotte” (2020).

A scris şi literatură pentru copii, ilustrată de volume precum „Harun şi Marea de Poveşti” (1990) şi „Luka şi Focul Vieţii” (2010), care s‑au bucurat de mare succes.

Alte scrieri publicate sunt „Orient, Occident” (1994), „Patrii imaginare” (1992), „Dincolo de limite” (2002), „Surâsul jaguarului” (1987) şi volumul de memorii „Joseph Anton” (2012). În 2007, a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar în 2008 a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.