Scrisoare către Enrique Vila-Matas
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-enrique-vila-matas/

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă şi note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecţia „Pe Strada Ficţiunii”, în anul 2015.

Un articol de Andrei Crăciun|22 noiembrie 2017

Domnule, am citit Sub semnul lui Dylan mult mai târziu decât s-ar fi cuvenit. Am avut cartea aceasta pe noptieră mai bine de un an. Am tot amânat să o deschid din mai multe motive. Principalul era acesta: bănuiam că sunteți încă unul dintre acești scriitori care se agață de un munte ca Bob Dylan ca să facă puțină literatură. Am greșit, și am puterea să scriu că am greșit.

Căci Vilnius Lancastre, fiul scriitorului Juan Lancastre, este unul dintre marile personaje ale literaturii cu care suntem contemporani. Domnule, scrisul dumneavoastră este atât de original încât, chiar și așezându-l în avangardă, comiți față de el o nedreptate.

Vilnius Lancastre este formidabil: un tânăr regizor care are ambiția unui film-arhivă despre ratare, fiul unui tată mort, pe care l-a detestat, și care îi vorbește acum ca unui Hamlet, un fiu care moștenește memoria părintelui…

Vilnius Lancastre, un tânăr de treizeci de ani care, pe deasupra, mai seamănă și cu Bob Dylan tânăr, acel Mesia electrificat, cum îi spuneți dumneavoastră, și aveți dreptate.

Vilnius Lancastre aflat în căutarea unui citat din Fitzgerald și a unui criminal… Nu am cunoștință să mai existe așa un om în istoria la zi a poveștilor de pe pământ.

Domnule, m-a fascinat erudiția dumneavoastră, felul în care vă folosiți de personaje pentru a spune ceva mai mult. Nu mă înțelegeți greșit: nu cred că sunteți doar un alt eseist care se joacă de-a marea literatură.

Cred altceva: că Sub semnul lui Dylan are o frumusețe poetică, mai mult, că are frumusețea poetică a Ecleziastului, și a vânatului de vânt, vântul ușor al vieții și al morții, aerul tuturor măștilor, aerul à la Dylan

Domnule, scrisul dumneavoastră este atât de original încât, chiar și așezându-l în avangardă, comiți față de el o nedreptate.

 



14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.