Scrisoare către Federico Fellini
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-federico-fellini/

Astăzi, Fellini, cineastul, ar fi împlinit 98 de ani. A murit, însă, în toamna anului 1993, la Roma.

Un articol de Andrei Crăciun|20 ianuarie 2018


Scumpe domnule Fellini, dacă nu v-ați fi grăbit către eternitate astăzi ați fi ajuns la a 98-a aniversare. Îmi imaginez ce petrecere grandioasă ați fi organizat, câte amintiri și câte vise și câte dive ar fi fost acolo, cu dumneavoastră.

Domnule Fellini, mă aflu în orașul Madrid. Încerc să învăț să scriu – poate că nu e prea târziu. Aici, la Escuela de Escritores, ni se arată diferite tehnici de a spune o poveste. Învățăm de ce Carver sau Bradbury au fost mari.

Eu le răspund tuturor că mai există o cale de a ajunge la marea frumusețe. Eu o numesc Aleea Fellini. Mi se răspunde că aceasta e o altă poveste, o poveste despre cinema. Eu neg și insist că dumneavoastră ați fost, înainte de orice altceva, înainte de Satyricon, un poet. Am argumente. Ce altceva este Opt și jumătate, dacă nu un lung poem? Și ce altceva este începutul din Amarcord, când vine primăvara, dacă nu o imagine atât de încărcată de umanitate încât e greu să îi spunem altfel decât poezie?

Da, domnule Fellini, să vă socotească oricât vor vrea criticii de specialitate un cineast. Pentru mine, ați fost un poet, căci ați văzut lumea cu ochii unui poet. Aveți, desigur, epigoni. Când și când unii se ridică foarte aproape de altitudinea la care ați ajuns. Dar nu pot, nu știu să rămână acolo, în înalt, la esență.

Domnule Fellini, de fiecare dată când vreau să îmi aduc aminte că există fericire pe globul pământesc privesc unul dintre filmele dumneavoastră, îndeosebi Amarcord. Dar și Roma are puterea de a-mi trezi o sălbatică melancolie.

Marcello Mastroianni și Federico Fellini, în timpul filmărilor pentru „Opt și jumătate”

Domnule Fellini, suntem în mileniul al III-lea, doctorii schimbă inima bolnavă a unui om viu cu inima sănătoasă a unui om mort. S-ar spune că am evoluat în problemele cordului, și poate că este adevărat. Găsesc nul acest progres fără splendoarea unei nostalgii. Chiar și dumneavoastră v-ați săvârșit dintr-un infarct miocardic. Poeții pot, iată, muri de inimă, în poezie, însă, nu există stop cardiac.

Domnule Fellini, m-au încântat Vițeii dumneavoastră și mă gândesc adeseori la ei, la tinerețe și la toate speranțele care încă nu au fost zdrobite de viață. Nu cred că au existat în istoria oamenilor mulți poeți cât dumneavoastră care să poată aduce muritorilor nostalgia ca pe un miracol.

Domnule Fellini, e secolul XXI, nu l-ați mai prins. Nu ați pierdut mare lucru. Oamenii scriu tot mai mult, dar gândesc tot mai puțin. Oamenii fac tot mai multe filme de cinema, dar spun tot mai puțin. Au uitat să simtă. V-am scris pentru că vă simt lipsa.

Și dacă îmi amintesc viața mea, nu așa cum a fost, ci așa cum am visat-o, e pentru că am învățat, din timp, să vă iubesc.

Ce altceva este Opt și jumătate, dacă nu un lung poem? Și ce altceva este începutul din Amarcord, când vine primăvara, dacă nu o imagine atât de încărcată de umanitate încât e greu să îi spunem altfel decât poezie?

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.