Scrisoare către Kazuo Ishiguro
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-kazuo-ishiguro/

Romanul „Uriaşul îngropat”, de Kazuo Ishiguro (traducere din limba engleză de Vali Florescu), a fost publicat la Editura Polirom, în anul 2015. Kazuo Ishiguro a primit în 2017 Premiul Nobel pentru Literatură.

Un articol de Andrei Crăciun|24 octombrie 2017

Scumpe domnule Ishiguro, am primit cu bucurie vestea Nobelului dumneavoastră. De multă vreme vă socotesc unul dintre marii scriitori ai timpului prezent, deși nu obișnuiesc să fac ierarhii între scriitori.

Nu sunt dintre aceia care consideră că, odată cu dumneavoastră, Premiul Nobel pentru Literatură se întoarce la literatură, fiindcă îl consider pe Bob Dylan demn de o asemenea reverență. Cunosc, de altfel, că și domnia voastră aveți înțelepciunea de a vedea în Bob Dylan ceea ce este: un poet. Nu un trubadur oarecare din secolele XX-XXI.

Scumpe domnule Ishiguro, am procedat în felul următor: aflând că ați fost nobelizat am mers în biblioteca personală și am luat de pe raft Uriașul îngropat. Mărturisesc și mă fac vinovat: stătea pe raft și își aștepta rândul.

Am deschis această carte cu teamă. Fiind cel mai recent dintre romanele dumneavoastră, mă temeam de ce aș putea afla. Vă cunosc trecutul, știu cât este de glorios și m-a încercat, prea omenește, teama că nu mai puteți ajunge acolo unde ați fost. Am greșit.

Am citit o poveste grozavă, iar bătrânii britoni Axl și Beatrice, plecați în căutarea fiului lor uitat, mi-au rămas în inimă, și călătoresc în continuare în inima mea, întâlnindu-se acolo, iar și iar, cu Wistan și Sir Gawain și…

Scumpe domnule Ishiguro, am găsit în cartea dumneavoastră o cheie de înțelegere pe care am căutat-o vreme îndelungată: înțelegerea memoriei la om. Și am mai găsit și o cheie de înțelegere pentru sentimentul de vină la om.

Pentru mine nu a prezentat niciun fel de importanță că ați creat o lume alternativă și că ați așezat această lume alternativă în trecut. Eu am crezut, cred și voi crede în adevărul din romanul dumneavoastră.

Găsesc „Uriașul îngropat” o capodoperă, și la fel aș fi găsit și fără mondenitatea premiului cu care v-au încoronat în Suedia.

Scumpe domnule Ishiguro, cartea aceasta a dumneavoastră reușește să fie universală. Și, chiar și știind ceea ce am aflat din ea despre memorie, despre ceața care ne lasă fără amintiri (și poate că tocmai asta lasă rănile să se vindece), îndrăznesc să îi mai spun și eternă.

Sper să nu vă deranjeze.

Scumpe domnule Ishiguro, am găsit în cartea dumneavoastră o cheie de înțelegere pe care am căutat-o vreme îndelungată: înțelegerea memoriei la om.

Foto: Sky News

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.