„Scrisoare despre Dumnezeu” scrisă de Einstein, scoasă la licitaţie pe internet
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-despre-dumnezeu-scrisa-de-einstein-scoasa-la-licitatie-pe-internet/

O scrisoare celebră scrisă de Albert Einstein cu un an înainte de a muri, în care renumitul fizician îşi exprimă opiniile pe care le avea asupra religiei, va fi scoasă la licitaţie pe site-ul eBay în această lună. Preţul de pornire este de 3 milioane de dolari. Supranumită „Scrisoare despre Dumnezeu” (God Letter), textul acelei […]

Un articol de |3 octombrie 2012

O scrisoare celebră scrisă de Albert Einstein cu un an înainte de a muri, în care renumitul fizician îşi exprimă opiniile pe care le avea asupra religiei, va fi scoasă la licitaţie pe site-ul eBay în această lună.

Preţul de pornire este de 3 milioane de dolari. Supranumită „Scrisoare despre Dumnezeu” (God Letter), textul acelei scrisori oferă indicii preţioase despre gândurile şi opiniile pe care Albert Einstein, considerat unul dintre cei mai inteligenţi oameni din lume, le avea despre religie, Dumnezeu şi orânduirile umane primitive.

 

Licitaţia este organizată de casa de licitaţii Auction Cause cu sediul la Los Angeles.

Albert Einstein a scris această scrisoare în limba germană, pe 3 ianuarie 1954, pe o hârtie cu antetul Universităţii Princeton din Statele Unite şi este adresată filosofului Erik Gutkind, după ce fizicianul citise cartea acestuia, intitulată „Choose Life: The Biblical Call to Revolt”.

„Pentru mine, cuvântul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii omeneşti, Biblia este o colecţie de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilăreşti. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea”, scria savantul de origine germană, care a câştigat în 1921 premiul Nobel pentru fizică.

Actualul proprietar, anonim, al scrisorii, care va fi scoasă la vânzare cu plicul, timbrele şi ştampila poştală originale, a cumpărat scrisoarea la o licitaţie organizată de casa Bloomsbury Auctions la Londra, în 2008, pentru suma de 404.000 de dolari.

De atunci, scrisoarea a fost păstrată într-un seif cu temperatură controlată electronic, într-o instituţie publică.

Deşi preţul de pornire al licitaţiei de pe eBay este de 3 milioane de dolari, reprezentanţii casei Auction Cause se aşteaptă ca scrisoarea să fie achiziţionată la un preţ dublu sau chiar triplu. Licitaţia va avea loc în perioada 8-18 octombrie, pe site-ul www.einsteinletter.com.

În urmă cu 10 ani, ultima scrisoare scrisă de Albert Einstein s-a vândut la licitaţie cu peste 2 milioane de dolari.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

Sursa: Mediafax

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.