Scrisoarea trimisă de Gandhi lui Hitler, cu o lună înainte de invadarea Poloniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoarea-trimisa-de-gandhi-lui-hitler-cu-o-luna-inainte-de-invadarea-poloniei/

Mahatma Gandhi, faimosul lider al mişcării non-violente care a luptat pentru independenţa Indiei, i-a scris pe 23 iulie 1939 o scrisoare lui Adolf Hitler, în contextul în care Germania ocupase Cehoslovacia, iar tensiunea şi ideea războiului iminent erau tot mai prezente în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 aprilie 2015

Gandhi a scris un text clar şi concis în care îl ruga pe Hitler să evite războiul, dar scrisoarea nu a ajuns niciodată la destinatar din cauza intervenţiei Guvernului britanic.

La puţin peste o lună după ce liderul indian i-a scris lui Hitler, acesta a invadat Polonia, iar al Doilea Război Mondial avea să înceapă.

Iată mai jos traducerea scrisorii pe care Mahatma Gandhi a vrut să i-o trimită lui Hitler.

Drag prieten,

Prietenii m-au îndemnat să îţi scriu de dragul umanităţii. Dar am rezistat cererilor lor din cauza sentimentului că Scrisoareaorice scrisoare din partea mea ar fi o impertinenţă. Ceva îmi spune că trebuie să încetez a fi calculat şi să fac acest apel, oricât de puţin ar putea valora.

Este foarte clar că eşti astăzi singurul om din lume care poate preveni un război ce poate reduce omenirea la sălbăticie. Chiar trebuie să plăteşti preţul pentru un obiect oricât de valoros ţi se pare ţie că este? Vei asculta oare cererea unuia care a respins în mod deliberat războiul, nu fără un un succes considerabil? Oricum ar fi, anticipez că mă vei ierta dacă am greşit în a-ţi scrie.

Al tău sincer prieten, M.K.Gandhi

Foto: Gandhi, Hitler, scrisoarea – mkgandhi.org

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.