Scrisoarea trimisă de Gandhi lui Hitler, cu o lună înainte de invadarea Poloniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoarea-trimisa-de-gandhi-lui-hitler-cu-o-luna-inainte-de-invadarea-poloniei/

Mahatma Gandhi, faimosul lider al mişcării non-violente care a luptat pentru independenţa Indiei, i-a scris pe 23 iulie 1939 o scrisoare lui Adolf Hitler, în contextul în care Germania ocupase Cehoslovacia, iar tensiunea şi ideea războiului iminent erau tot mai prezente în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 Aprilie 2015

Gandhi a scris un text clar şi concis în care îl ruga pe Hitler să evite războiul, dar scrisoarea nu a ajuns niciodată la destinatar din cauza intervenţiei Guvernului britanic.

La puţin peste o lună după ce liderul indian i-a scris lui Hitler, acesta a invadat Polonia, iar al Doilea Război Mondial avea să înceapă.

Iată mai jos traducerea scrisorii pe care Mahatma Gandhi a vrut să i-o trimită lui Hitler.

Drag prieten,

Prietenii m-au îndemnat să îţi scriu de dragul umanităţii. Dar am rezistat cererilor lor din cauza sentimentului că Scrisoareaorice scrisoare din partea mea ar fi o impertinenţă. Ceva îmi spune că trebuie să încetez a fi calculat şi să fac acest apel, oricât de puţin ar putea valora.

Este foarte clar că eşti astăzi singurul om din lume care poate preveni un război ce poate reduce omenirea la sălbăticie. Chiar trebuie să plăteşti preţul pentru un obiect oricât de valoros ţi se pare ţie că este? Vei asculta oare cererea unuia care a respins în mod deliberat războiul, nu fără un un succes considerabil? Oricum ar fi, anticipez că mă vei ierta dacă am greşit în a-ţi scrie.

Al tău sincer prieten, M.K.Gandhi

Foto: Gandhi, Hitler, scrisoarea – mkgandhi.org

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »