Sculptorul român Bogdan Raţa este prezentat în proiectul curatorial internaţional „Personal Structures“ la Bienala de Artă de la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sculptorul-roman-bogdan-rata-este-prezentat-in-proiectul-curatorial-international-personal-structures-la-bienala-de-arta-de-la-venetia/

Sculptorul Bogdan Raţa este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life“ în cadrul proiectului curatorial internaţional „Personal Structures“, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneţia, a 55-a ediţie.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

Sculptorul Bogdan Rața este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life“ în cadrul proiectului curatorial internațional „Personal Structures“, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneția, a 55-a ediție. Evenimentul se desfășoară între 1 iunie și 24 noiembrie 2013 la Palazzo Bembo.

Artistul Bogdan Rața a fost selectat de către un grup de curatori internaționali dintr-o listă scurtă (short list) de 320 de artiști din toată lumea.

Curatorul Cosmin Năsui a propus și câștigat participarea artistului român Bogdan Rața în cadrul proiectului „Personal Structures”, organizat de Fundația daneză Global Art Affairs și curatoriat de Francesca Crudo, Sarah Gold, Carol Rolla și Valeria Romagnini.

Expoziția este propusă în jurul conceptelor Timp / Spațiu / Existență iar lucrările artiștilor se subscriu tuturor artelor vizuale contemporane: video, sculptură, pictură, fotografie, instalație, performance. Printre artiștii selectați sunt prezenți cu lucrări Hermann Nitsch (AUT), Yoko Ono (JPN), Roman Opalka (FRA), Sam Jinks (AUS).

Cea mai veche bienală din lume

Venice Biennale este cea mai veche bienală din lume și cel mai prestigios eveniment internațional  de artă. Ediția anterioară a proiectului „Personal Structures“, participantă la Bienală, a atras peste 3.000 de jurnaliști și peste 70.000 de vizitatori pe o perioadă de 7 luni.

Lucrarea „Trying to keep life“ are dimensiunile 153 x 36,5 x 17 cm iar materialele folosite de Rața sunt rășină sintetică, poliester, fibră, metal, vopsea. Lucrarea este umplută cu apă. Apa se evaporă în timpul expunerii, revelând sau ascunzând părți din sculptură, în funcție de nivelul acesteia.

„Trying to keep life” a fost creată în 2012, cu ocazia participării lui Bogdan Rața la proiectul curatorial „Colorând griul. Starea Trupului“ prezentat în cadrul secțiunii de proiecte speciale a Bienalei de Artă de la Liverpool.

Info:

Organizator: Nasui Colecție & Galerie

Sponsor: Fundația Herczeg

Cu sprijinul: ICR Veneția

Curator: Cosmin Năsui

www.cosminnasui.com

www.personalstructures.org

Foto credit: Bogdan Rața

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.