Sculptorul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/sculptorul-spaniol-lido-rico-vine-in-premiera-la-bucuresti/

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la Bucureşti, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziţia Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunţite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2019

Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciați sculptori spanioli, vine în premieră la București pe 4 septembrie și aduce expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol

„Artistul spaniol Lidó Rico este interesat de corpul uman încă de la începutul anilor `90 când experimenta cu propriul corp, reconsiderându-și pielea asemenea unui teritoriu creativ. De trei ani interesul său se manifestă în zona creierului uman pe care îl redă dintr-o perspectivă artistică, pornind de la o bază științifică. În acest sens, sculptorul spaniol a colaborat cu cercetători, cu neurofiziologul Kuey Y Tseng, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Rosalind Franklin din Chicago (RFUMS) și cu neurobiologul Jose Luis Ferran, de la Universitatea Murcia, Spania.

Lidó Rico și cei doi cercetători au încercat să redea o nouă viziune asupra creierului, axându-se pe aspecte funcționale și pe probleme specifice precum adicțiile. Spre exemplu, Lidó Rico evidențiază în sculpturile sale circuite și regiuni din creier afectate de adicții, ilustrează consecințele acestora asupra comportamentului și a memoriei. Artistul spaniol are în vedere și alte zone care sunt în strânsă legătură cu adicțiile sau cu oricare altă afecțiune degenerativă precum boala Alzheimer.

Astfel, creațiile lui Lidó Rico au o dimensiune științifică, nu doar estetică.

În expoziția Brain inside(out) se regăsesc lucrări din proiectul Genoarchitecture început în 2016, unde artistul spaniol extinde zona artelor vizuale și a intuiției către investigațiile metodice și riguroase din neuroștiințe. În mod cert această colaborare dintre Lidó și cercetătorii menționați generează noi câmpuri de cunoaștere și o nouă percepție asupra căutărilor științifice, dar și artistice, explică Raluca Băloiu, curator.

Am putea spune că proiectul Genoarchitecture deschide o nouă formă de cunoaștere pentru că premisele mele creative se schimbă radical, în loc să urmarească traseul natural al fiecărei creații, acestea devin subiectul unor cercetări neuroștiințifice. Spre exemplu, când ilustrez violența, mă documentez și vorbesc cu neurocercetătorii care îmi indică exact ce zone din creier sunt afectate de adicții, cum pot fi alterate genetic sinapsele neuronale, sau cum experiența de zi cu zi poate dezvolta în noi comportamente agresive, afirmă artistul Lidó Rico.

Lidó Rico s-a născut în orașul Yecla din Murcia, Spania, în anul 1968. Este absolvent al celebrei Școli Naționale Superioare de Arte Frumoase din Paris. A expus în unele dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din lume, în țări precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA. Printre muzeele cu care a colaborat se numără Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrările sale sunt incluse în colecții importante situate în: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection și Mexic și Mssohkan Foundation, Japonia.

Foto: Lidó Rico – facebook

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.