Scurt/4: Istorii de inimă neagră – patru povești despre viață și moarte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurt4-istorii-de-inima-neagra-patru-povesti-despre-viata-si-moarte/

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera naţională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reuneşte patru scurtmetraje româneşti independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece şi prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Creţulescu) şi Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

Scurt/4: Istorii de inimă neagră / Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. – Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume nouă, își amintește: „Toma și Luiza au reușit să recreeze un univers și, prin intermediul scenariului, am pãșit și noi în timp, ne-au luat parcă de mână și ne-au pus în fața cufărului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotloș și de oameni cu destine și încercări greu de închipuit azi, în secolul în care pare că suntem la un click distanță de tot ce ne dorim. Oare, însă, chiar suntem?” Filmul a făcut parte din selecția oficială a festivalului de la Brest 2014.

„E cineva care nu își amintește de fricile copilăriei? Trece și prin perete ne întoarce în timp și ne arată cât de departe sunt oamenii mari de noi copiii, chiar atunci când ne iubesc necondiționat.

Filmul lui Radu este în fond un thriller neconvențional, un alt fel de a aduce în fața publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producătorul Ada Solomon despre filmul distins cu o Mențiune specială la „Quinzaine des realisateurs” , Cannes 2014.

Andi Vasluianu, care face un tur de forță în Kowalski, povestește: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru, totul fiind într-un cadru trebuia să funcționeze fără greșeală.

Norocul meu a fost că am avut parteneri de excepție lângă mine.” Filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul de la Zagreb 2014.

„Am avut mari emoții când Iulia a venit cu propunerea să facem un film bazat pe prezența Angelei Similea și pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Însă, după ce i-am propus acest proiect, am primit un răspuns pozitiv și entuziast cum mai rar primești din partea persoanelor celebre”, spune Dragoș Bucur, unul dintre producătorii filmului Să mori de dragoste rănită, desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Scurt / 4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume celebre ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și nume care vor fi într-o zi celebre (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scrădeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Șerban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, într-o apariție extraordinară, pentru prima dată pe marele ecran de la Rămășagul (1984).

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Din 28 noiembrie, spectatorii din București, Brașov, Botoșani, Craiova, Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia, Târgu Mureș sunt așteptați, așadar, la cel mai aparte film românesc al anului.

Foto: Scurt/4- cinemagia

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.