Scurtă odă Odiseei pământene
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurta-oda-odiseei-pamantene/

Se joacă la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” nebuna comedie “O odisee pământeană”. Poate că această clasificare – comedie – este totuşi inexactă sau măcar insuficientă. “O odisee pământeană” este, mai ales, un spectacol de teatru atipic pentru scena bucureşteană.

Un articol de Andrei Crăciun|17 Aprilie 2015

În primul rând, “Odiseea” nu prezintă o singură, defintivă poveste, fiind constituită dintr-un corp de povești, nu chiar unitar.

În al doilea rând, textele sunt scrise de înșiși actorii și regizorul – Radu Bucălae, Catalin Coșarcă, Smaranda Găbudeanu, Andrei Negoiță, Mihai Niță, Iulian Sfîrcea, Radu Dragomirescu.

În al treilea rând, fiind tineri, actorii și regizorul au curajul specific vârstei lor – gândesc și joacă dincolo de canoane, sunt intimi cu improvizația, au un umor pe care nu și-l înfrânează.

În al patrulea rând, obsesiile lor – traficul greu, relațiile la oamenii noi, clubbing-ul contemporan, drogurile ușoare, imbecilitatea diferitelor forme de autoritate – sunt ale timpului acesta, ceea ce face “Odiseea” pe gustul celor de-acum.

Pe de altă parte, nu cred că “Odiseea” și-a propus supraviețuirea, posteritatea, ceea ce este, de asemenea, foarte bine.

Timpul acesta e tot mai scurt. Pentru moment: se râde la acest spectacol, care având această structură rămâne greu de povestit, se râde bine.

“O odisee pământeană” anunță, încă din titlu, că va recurge la diferite trimiteri către cultura pop recentă. Momentul în care se reproduce, pe larg, o scenă din filmul de cinema ‘Trainspotting’ este, poate, chiar cel mai bun din câte se joacă în noapte.

Nu trebuie ocolite nici aceste adevăruri elementare: actorii aceștia sunt artiști în arta parodiei, Bucălae, Sfîrcea și Coșarcă și-au făcut, de altfel, deja un nume în lumea celor care improvizează. Sunt, ca să fim riguroși în descriere, spontani fără să fie superficiali.

Finalul la “O odisee pământeană”, care nu ocolește desigur, dantește, nimic din ce-i omenesc, este pur și simplu un delir pe acorduri muzicale, la care granița dintre artiști și public dispare. E cum trebuie să fie: toată lumea cântă și dansează, toată lumea se distrează, hai, toată lumea mâinile sus, sus în aer!

10505097_514842041953917_7511682964637604541_o

Spectacolul durează o oră și patruzeci de minute (cu o pauză de zece minute). Prețul unui bilet este de 20 lei.18
/12
/18

Povestea scrisă și regizată de Andreea Cristina Borțun, cea a celor a doi frați care se reîntâlnesc după mai bine de zece ani, în timpul unor proteste, despre vinovăție și frică, despre Cain și Abel, despre dragoste și ură, pe fundalul unei Românii în tranziție, îi aduce față în față pe Cosmina Stratan și Alexandru Ion.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

Page 1 of 76712345...102030...Last »