Scurtă odă Odiseei pământene
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurta-oda-odiseei-pamantene/

Se joacă la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” nebuna comedie “O odisee pământeană”. Poate că această clasificare – comedie – este totuşi inexactă sau măcar insuficientă. “O odisee pământeană” este, mai ales, un spectacol de teatru atipic pentru scena bucureşteană.

Un articol de Andrei Crăciun|17 Aprilie 2015

În primul rând, “Odiseea” nu prezintă o singură, defintivă poveste, fiind constituită dintr-un corp de povești, nu chiar unitar.

În al doilea rând, textele sunt scrise de înșiși actorii și regizorul – Radu Bucălae, Catalin Coșarcă, Smaranda Găbudeanu, Andrei Negoiță, Mihai Niță, Iulian Sfîrcea, Radu Dragomirescu.

În al treilea rând, fiind tineri, actorii și regizorul au curajul specific vârstei lor – gândesc și joacă dincolo de canoane, sunt intimi cu improvizația, au un umor pe care nu și-l înfrânează.

În al patrulea rând, obsesiile lor – traficul greu, relațiile la oamenii noi, clubbing-ul contemporan, drogurile ușoare, imbecilitatea diferitelor forme de autoritate – sunt ale timpului acesta, ceea ce face “Odiseea” pe gustul celor de-acum.

Pe de altă parte, nu cred că “Odiseea” și-a propus supraviețuirea, posteritatea, ceea ce este, de asemenea, foarte bine.

Timpul acesta e tot mai scurt. Pentru moment: se râde la acest spectacol, care având această structură rămâne greu de povestit, se râde bine.

“O odisee pământeană” anunță, încă din titlu, că va recurge la diferite trimiteri către cultura pop recentă. Momentul în care se reproduce, pe larg, o scenă din filmul de cinema ‘Trainspotting’ este, poate, chiar cel mai bun din câte se joacă în noapte.

Nu trebuie ocolite nici aceste adevăruri elementare: actorii aceștia sunt artiști în arta parodiei, Bucălae, Sfîrcea și Coșarcă și-au făcut, de altfel, deja un nume în lumea celor care improvizează. Sunt, ca să fim riguroși în descriere, spontani fără să fie superficiali.

Finalul la “O odisee pământeană”, care nu ocolește desigur, dantește, nimic din ce-i omenesc, este pur și simplu un delir pe acorduri muzicale, la care granița dintre artiști și public dispare. E cum trebuie să fie: toată lumea cântă și dansează, toată lumea se distrează, hai, toată lumea mâinile sus, sus în aer!

10505097_514842041953917_7511682964637604541_o

Spectacolul durează o oră și patruzeci de minute (cu o pauză de zece minute). Prețul unui bilet este de 20 lei.15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »