Scurtă odă Odiseei pământene
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurta-oda-odiseei-pamantene/

Se joacă la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” nebuna comedie “O odisee pământeană”. Poate că această clasificare – comedie – este totuşi inexactă sau măcar insuficientă. “O odisee pământeană” este, mai ales, un spectacol de teatru atipic pentru scena bucureşteană.

Un articol de Andrei Crăciun|17 aprilie 2015

În primul rând, “Odiseea” nu prezintă o singură, defintivă poveste, fiind constituită dintr-un corp de povești, nu chiar unitar.

În al doilea rând, textele sunt scrise de înșiși actorii și regizorul – Radu Bucălae, Catalin Coșarcă, Smaranda Găbudeanu, Andrei Negoiță, Mihai Niță, Iulian Sfîrcea, Radu Dragomirescu.

În al treilea rând, fiind tineri, actorii și regizorul au curajul specific vârstei lor – gândesc și joacă dincolo de canoane, sunt intimi cu improvizația, au un umor pe care nu și-l înfrânează.

În al patrulea rând, obsesiile lor – traficul greu, relațiile la oamenii noi, clubbing-ul contemporan, drogurile ușoare, imbecilitatea diferitelor forme de autoritate – sunt ale timpului acesta, ceea ce face “Odiseea” pe gustul celor de-acum.

Pe de altă parte, nu cred că “Odiseea” și-a propus supraviețuirea, posteritatea, ceea ce este, de asemenea, foarte bine.

Timpul acesta e tot mai scurt. Pentru moment: se râde la acest spectacol, care având această structură rămâne greu de povestit, se râde bine.

“O odisee pământeană” anunță, încă din titlu, că va recurge la diferite trimiteri către cultura pop recentă. Momentul în care se reproduce, pe larg, o scenă din filmul de cinema ‘Trainspotting’ este, poate, chiar cel mai bun din câte se joacă în noapte.

Nu trebuie ocolite nici aceste adevăruri elementare: actorii aceștia sunt artiști în arta parodiei, Bucălae, Sfîrcea și Coșarcă și-au făcut, de altfel, deja un nume în lumea celor care improvizează. Sunt, ca să fim riguroși în descriere, spontani fără să fie superficiali.

Finalul la “O odisee pământeană”, care nu ocolește desigur, dantește, nimic din ce-i omenesc, este pur și simplu un delir pe acorduri muzicale, la care granița dintre artiști și public dispare. E cum trebuie să fie: toată lumea cântă și dansează, toată lumea se distrează, hai, toată lumea mâinile sus, sus în aer!

10505097_514842041953917_7511682964637604541_o

Spectacolul durează o oră și patruzeci de minute (cu o pauză de zece minute). Prețul unui bilet este de 20 lei.



21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.