Scurtmetrajele de la Toronto, Clermont-Ferrand și Berlin pe ecranul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajele-de-la-toronto-clermont-ferrand-si-berlin-pe-ecranul-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineaţă, cei mai pasionaţi iubitori de film vor avea experienţa singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediţie, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră naţională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2016

La ediția 2016, maratonul prezentat de ShortsUP își propune să sărbătorească puterea tot mai mare a mediului VIDEO în viața de zi cu zi.

Pentru prima dată, întreg programul evenimentului va fi redat în format video, prin cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

Înainte de a ajunge pe marele ecran al maratonului, emoțiile intense din poveștile anului sunt văzute prin ochii celor care au acceptat provocarea ShortsUP.

Cel mai bun scurtmetraj canadian la Toronto Film Festival, Viaduct (r. Patrice Laliberté, Canada, 2015), va fi proiectat în premieră națională pe 2 iulie în Pavilionul Central Romexpo. E povestea lui Mathieu, un băiat de 17 ani, care, într-o noapte banală, face trecerea către maturitate printr-un graffiti desenat pe peretele unui viaduct.

”Un film despre familie, un film în care o să vă recunoașteți fiecare dintre voi – sunt absolut sigură că la sfârșit veți avea un sentiment de fericire absolută”, îl descrie Irina Margareta Nistor, critic de film, în cadrul video-cronicii din programul ShortsUP. VIDEO.

Tot în premieră pentru publicul din România, pe ecranul ShortsUP își va face loc și comedia hilară Accidente și calamități (r. James Cunningham, Noua Zeelanda, 2015), nominalizată la festivalul internațional de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Povestea de culcare citită de tatăl unei familii din regnul marsupialelor se transformă în istoria celui mai feroce dușman al naturii – OMUL.

O animație care te lasă cu un zâmbet lung dar și cu gânduri întortocheate cu privire la relația om-natură.

”De fapt e vorba despre viața mea, în care nu știi de unde vine dezastrul și de unde se întâmplă minunea. Nu trebuie să ne blocăm niciodată pentru că dezastrele pot fi chiar minunile noastre”, spune Iulian Văcărean, organizator evenimente, în video-cronica scurtmetrajului neozeelandez.

Profunzimea subiectelor apăsătoare din societatea actuală e adusă în program de scurtmetrajul Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival, care atinge subiectul refugiaților.

Ficțiunea inspirată de poza  fotografului Juan Medina, făcută în vara 2006 pe plaja Gran Tarajal din Spania, este un crescendo de emoții concentrate în 8 minute de geometrie picturală.

”Este povestea unei fotografii. O fotografie desfăcută în bucățele, analizată pe bucățele. O încremenire a timpului dilatată pe parcursul a 8 minute și analizată într-un mod academic”, explică Alex Gâlmeanu, fotograf.

Din program face parte și câștigătorul Palme d’Or la Cannes Film Festival, filmul Valul ’98 (r. Ely Dagher, Liban, 2015), povestea relației dintre Omar și orașul Beirut, dar și Șunca Doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), cel mai bun documentar la Sundance Film Festival.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc în București în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului și artelor multimedia. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor avea parte și de spectacole live și instalație de artă video.

Maratonul cinematografic va fi transmis simultan și în alte orașe din țară – mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim începand cu 8 iunie la pretul de 30 de lei in perioada Early Bird (8 iunie – 21 iunie), 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Foto: Noaptea Lunga a Filmelor Scurte – shortsup.ro, Anamaria Dascalu

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.