Scurtmetrajele de la Toronto, Clermont-Ferrand și Berlin pe ecranul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajele-de-la-toronto-clermont-ferrand-si-berlin-pe-ecranul-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineaţă, cei mai pasionaţi iubitori de film vor avea experienţa singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediţie, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră naţională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2016

La ediția 2016, maratonul prezentat de ShortsUP își propune să sărbătorească puterea tot mai mare a mediului VIDEO în viața de zi cu zi.

Pentru prima dată, întreg programul evenimentului va fi redat în format video, prin cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

Înainte de a ajunge pe marele ecran al maratonului, emoțiile intense din poveștile anului sunt văzute prin ochii celor care au acceptat provocarea ShortsUP.

Cel mai bun scurtmetraj canadian la Toronto Film Festival, Viaduct (r. Patrice Laliberté, Canada, 2015), va fi proiectat în premieră națională pe 2 iulie în Pavilionul Central Romexpo. E povestea lui Mathieu, un băiat de 17 ani, care, într-o noapte banală, face trecerea către maturitate printr-un graffiti desenat pe peretele unui viaduct.

”Un film despre familie, un film în care o să vă recunoașteți fiecare dintre voi – sunt absolut sigură că la sfârșit veți avea un sentiment de fericire absolută”, îl descrie Irina Margareta Nistor, critic de film, în cadrul video-cronicii din programul ShortsUP. VIDEO.

Tot în premieră pentru publicul din România, pe ecranul ShortsUP își va face loc și comedia hilară Accidente și calamități (r. James Cunningham, Noua Zeelanda, 2015), nominalizată la festivalul internațional de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Povestea de culcare citită de tatăl unei familii din regnul marsupialelor se transformă în istoria celui mai feroce dușman al naturii – OMUL.

O animație care te lasă cu un zâmbet lung dar și cu gânduri întortocheate cu privire la relația om-natură.

”De fapt e vorba despre viața mea, în care nu știi de unde vine dezastrul și de unde se întâmplă minunea. Nu trebuie să ne blocăm niciodată pentru că dezastrele pot fi chiar minunile noastre”, spune Iulian Văcărean, organizator evenimente, în video-cronica scurtmetrajului neozeelandez.

Profunzimea subiectelor apăsătoare din societatea actuală e adusă în program de scurtmetrajul Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival, care atinge subiectul refugiaților.

Ficțiunea inspirată de poza  fotografului Juan Medina, făcută în vara 2006 pe plaja Gran Tarajal din Spania, este un crescendo de emoții concentrate în 8 minute de geometrie picturală.

”Este povestea unei fotografii. O fotografie desfăcută în bucățele, analizată pe bucățele. O încremenire a timpului dilatată pe parcursul a 8 minute și analizată într-un mod academic”, explică Alex Gâlmeanu, fotograf.

Din program face parte și câștigătorul Palme d’Or la Cannes Film Festival, filmul Valul ’98 (r. Ely Dagher, Liban, 2015), povestea relației dintre Omar și orașul Beirut, dar și Șunca Doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), cel mai bun documentar la Sundance Film Festival.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc în București în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului și artelor multimedia. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor avea parte și de spectacole live și instalație de artă video.

Maratonul cinematografic va fi transmis simultan și în alte orașe din țară – mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim începand cu 8 iunie la pretul de 30 de lei in perioada Early Bird (8 iunie – 21 iunie), 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Foto: Noaptea Lunga a Filmelor Scurte – shortsup.ro, Anamaria Dascalu

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.