Scurtmetrajele de la Toronto, Clermont-Ferrand și Berlin pe ecranul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajele-de-la-toronto-clermont-ferrand-si-berlin-pe-ecranul-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineaţă, cei mai pasionaţi iubitori de film vor avea experienţa singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediţie, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră naţională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2016

La ediția 2016, maratonul prezentat de ShortsUP își propune să sărbătorească puterea tot mai mare a mediului VIDEO în viața de zi cu zi.

Pentru prima dată, întreg programul evenimentului va fi redat în format video, prin cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

Înainte de a ajunge pe marele ecran al maratonului, emoțiile intense din poveștile anului sunt văzute prin ochii celor care au acceptat provocarea ShortsUP.

Cel mai bun scurtmetraj canadian la Toronto Film Festival, Viaduct (r. Patrice Laliberté, Canada, 2015), va fi proiectat în premieră națională pe 2 iulie în Pavilionul Central Romexpo. E povestea lui Mathieu, un băiat de 17 ani, care, într-o noapte banală, face trecerea către maturitate printr-un graffiti desenat pe peretele unui viaduct.

”Un film despre familie, un film în care o să vă recunoașteți fiecare dintre voi – sunt absolut sigură că la sfârșit veți avea un sentiment de fericire absolută”, îl descrie Irina Margareta Nistor, critic de film, în cadrul video-cronicii din programul ShortsUP. VIDEO.

Tot în premieră pentru publicul din România, pe ecranul ShortsUP își va face loc și comedia hilară Accidente și calamități (r. James Cunningham, Noua Zeelanda, 2015), nominalizată la festivalul internațional de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Povestea de culcare citită de tatăl unei familii din regnul marsupialelor se transformă în istoria celui mai feroce dușman al naturii – OMUL.

O animație care te lasă cu un zâmbet lung dar și cu gânduri întortocheate cu privire la relația om-natură.

”De fapt e vorba despre viața mea, în care nu știi de unde vine dezastrul și de unde se întâmplă minunea. Nu trebuie să ne blocăm niciodată pentru că dezastrele pot fi chiar minunile noastre”, spune Iulian Văcărean, organizator evenimente, în video-cronica scurtmetrajului neozeelandez.

Profunzimea subiectelor apăsătoare din societatea actuală e adusă în program de scurtmetrajul Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival, care atinge subiectul refugiaților.

Ficțiunea inspirată de poza  fotografului Juan Medina, făcută în vara 2006 pe plaja Gran Tarajal din Spania, este un crescendo de emoții concentrate în 8 minute de geometrie picturală.

”Este povestea unei fotografii. O fotografie desfăcută în bucățele, analizată pe bucățele. O încremenire a timpului dilatată pe parcursul a 8 minute și analizată într-un mod academic”, explică Alex Gâlmeanu, fotograf.

Din program face parte și câștigătorul Palme d’Or la Cannes Film Festival, filmul Valul ’98 (r. Ely Dagher, Liban, 2015), povestea relației dintre Omar și orașul Beirut, dar și Șunca Doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), cel mai bun documentar la Sundance Film Festival.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc în București în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului și artelor multimedia. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor avea parte și de spectacole live și instalație de artă video.

Maratonul cinematografic va fi transmis simultan și în alte orașe din țară – mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim începand cu 8 iunie la pretul de 30 de lei in perioada Early Bird (8 iunie – 21 iunie), 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Foto: Noaptea Lunga a Filmelor Scurte – shortsup.ro, Anamaria Dascalu

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.