Scurtmetrajul “O faptă bună” – premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-o-fapta-buna-premiera-mondiala-la-festivalul-international-de-film-de-la-sarajevo/

Scurtmetrajul “O faptă bună” în regia lui Andrei Gruzsniczki va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, producţia fiind inclusă în competiţia oficială. Evenimentul se va desfăşura în perioada 14-22 august.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2015

Filmat la sfârșitul anului trecut, pe parcursul a cinci zile, “O faptă bună” spune povestea unui cuplu care îşi asumă salvarea unui câine comunitar lovit de o mașină. Cei doi iau câinele de pe stradă și ajung cu el la o clinică particulară. Aici situaţia începe să le scape de sub control. Până unde întinzi o mână de ajutor atunci când te apuci să faci un bine?

Actorii Medeea Marinescu, Adrian Titieni, Liliana Ghiță și Nicoleta Lefter interpretează personajele acestui scurtmetraj scris de Simona Tache, Andrei Gruzsniczki și Cecilia Felmeri.

Produs de Tudor Reu, filmul îi adună în echipă pe operatorul Radu Aldea, scenograful Cristian Niculescu, pictorul de costume Viorica Petrovici, editorul Mircea Olteanu și sound-designer-ul Marius Leftărache.

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki este cunoscut pentru lungmetrajele “Cealaltă Irina” și “Q.E.D.”. Ambele producții au fost selectate și apreciate într-o serie de festivaluri, printre care Rome Film Festival, go East (Wiesbaden), Arras Film Festival, Goteborg IFF, Vilnius International Film Festival, Karlovy Vary – Variety Critics’ Choice, MoMA New Directors / New Films, Crossing Europe Film Festival, Jerusalem International Film Festival, CinePécs Moveast International Film Festival, Cambridge Film Festival.
Înainte de debutul în lungmetraj, Andrei Gruzsniczki a fost regizor secund la două dintre filmele lui Lucian Pintilie și a semnat regia și scenariul unor scurtmetraje și producții de televiziune.

Medeea Marinescu, cunoscută spectatorilor pentru rolul din filmul lui Ion-Popescu GOPO “Maria Mirabela”, a absolvit cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1996. Prezență notabilă pe scenele de teatru se regăsește și pe afișele filmelor, atât în Romania cât și în Franța: “Weekend cu Mama”, în regia lui Stere Gulea sau „Je vous trouve très beau” („Va găsesc fermecător”), semnat de Isabelle Mergault. În 2012 colaborează pentru prima dată cu Andrei Gruzsniczki în “Q.E.D.”.

Adrian Titieni a absolvit cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A jucat într-o serie de lungmetraje, printre care “Moartea Domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu), “Pescuit sportiv”, “Domestic”, “Din dragoste cu cele mai bune intenții” (toate trei în regia lui Adrian Sitaru), “Poziția copilului” (regia Călin Peter Netzer), “Și caii sunt verzi pe pereți (regia Dan Chișu), “Carmen” (regia Doru Nițescu).

“O faptă bună” este o producție Rollin Studio, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.