Se caută 2.400 de oameni de bine care să-și dăruiască ziua și împreună să schimbe răul în bine
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-cauta-2400-de-oameni-de-bine-care-sa-si-daruiasca-ziua-si-impreuna-sa-schimbe-raul-in-bine/

Într-o singură zi, aflăm cel puţin 10 ştiri negative. Adică 3650 de veşti rele pe an (accidente, agresiuni, fapte discriminatorii, de corupţie etc), un număr foarte mare raportat la veştile pozitive vehiculate în spaţiul public.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

Pentru a contrabalansa această cifră, Asociația Envision și-a propus un nou record: 3.651 de oameni de bine care să își dăruiască ziua de naștere. Printr-o simplă întrebare – Tu știi ce s-a întâmplat anul trecut de ziua ta? – oamenii sunt invitați să afle de pe site-ul Galantom.ro veștile rele care s-au anunțat anul trecut de ziua lor. Provocarea? Să #rescriepovestea și să înlocuiască știrile negative cu cele pozitive, dăruindu-și ziua. Mai exact, în loc de cadouri, să îi îndemne pe cei dragi să facă o donație pentru o cauză susținută de ei.

De la începutul anului până acum, peste 1.200 de persoane și-au dăruit ziua de naștere pe Galantom.ro, iar totalul donațiilor strânse a depășit suma de 1,5 milioane de lei. Numărul faptelor bune a fost mare în pandemie și, chiar dacă până acum a fost atinsă doar o treime din obiectivul propus, echipa Galantom se așteaptă ca oamenii să continue să fie generoși și să se gândească la cei mai puțin norocoși.

Andrei Chirtoc, unul dintre membrii fondatori ai proiectului, a explicat: „poate că pandemia ne-a furat timpul, mobilitatea sau chiar energia, dar ne-a și unit. Nu o putem lăsa să ne ia și ce avem mai de preț: generozitatea. Vrem ca anul acesta să se #rescriepovestea și să adunăm 3651 de momente de bucurie. Adică nu mai puțin de 3651 de zile de naștere dăruite, care să încline balanța spre bine.”

Printre oamenii de bine care și-au dăruit ziua de naștere anul acesta se numără și Andreea Bălan, Cătălina Grama (Jojo), Doru Trăscău (solistul trupei The Mono Jacks), Ilinca Vandici sau BRomania. Ei sunt doar câțiva dintre cei care au ales să fie generoși și au folosit puterea exemplului pentru a-și încuraja comunitățile să facă fapte bune.

Campania merge înainte până la atingerea obiectivului de 3651 de zile naștere dăruite, iar cei care vor să facă acest lucru, trebuie doar să urmeze 4 pași simpli:

  1. Intră pe site și vezi ce s-a întâmplat anul trecut rău de ziua ta.
  2. Alege cauza pe care vrei să o susții și rescrie povestea. Poți alege dintre proiectele organizațiilor care sunt deja pe platformă sau poți propune o organizație nouă.
  3. Creează-ți o pagină de donații în doar câteva minute, completând câteva date: data nașterii, datele de contact, titlul paginii și suma pe care îți propui să o strângi. Apoi vei avea posibilitatea să-ți personalizezi pagina cu poza ta și un text cu motivația.
  4. Răspândește vestea bună. Promovează online pagina de donații, ca și cum ar fi o invitație la petrecerea ta online. Încurajează-ți prietenii să fie alături de tine și, în loc de cadouri, să doneze pentru cauza pe care o susții.

Pe Galantom.ro există mai multe modalități prin care oamenii de bine pot face fundraising pentru cauzele în care cred: provocări sportive, dar și personale: 30 Day Smoke Free Challenge, 30 Day Fundraising Challenge, dăruirea altor zile speciale precum nunta sau botezul, dar și a unei pasiuni sau a unui talent și multe altele care pot fi regăsite aici.

Platforma Galantom a fost dezvoltată de Asociația Envision și Asociația People for Sport pentru ca oamenii de bine din România să poată susține cu ușurință cauzele sociale în care cred. Lansat în iunie 2013, proiectul Galantom reprezintă una dintre dovezile palpabile că românii sunt din ce în ce mai implicați social și din ce în ce mai interesați de rezolvarea problemelor din comunităţile lor. Doar în 2019, prin Galantom s-au donat în total peste 3,5 milioane de lei, dintre care 1,3 milioane de lei prin Dăruiește ziua ta, iar mii de oameni au primit sprijinul de care aveau atâta nevoie. Pentru creșterea impactului dar și a sustenabilității, platforma Galantom beneficiază în perioada 2019 – 2022 de o cofinanțare din partea Romanian-American Foundation.

22
/11
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/11
/18

METROPOLIS SPECIAL Niciunde în lume sfârșitul Primului Război Mondial nu a fost trăit mai spectaculos decât în Parisul anilor nebuni. Vă prezentăm o colecție de momente douăzeciste avându-i ca protagoniști pe Coco Chanel, Picasso, Hemingway, Isadora Duncan, Joyce, Josephine Baker, Proust, Colette, Stravinski...

14
/10
/18

METROPOLIS SPECIAL Între 3 și 7 octombrie, pășeai prin Iași ca pe tărâmul literaturii. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași transformase orașul în spațiul fermecat în centrul căruia întâlneai la tot pasul scriitori, iar dacă aveai noroc aceștia erau Jón Kalman Stefánsson, Jonathan Franzen, Veronica Roth...

25
/09
/18

TURISM CULTURAL Am participat la începutul lunii septembrie la al treilea congres internațional dedicat lecturii, desfășurat la Astana, în Kazahstan, prilej de rodnice întâlniri cu stepa Asiei Centrale. Iată ce am aflat – așadar, o dare de seamă.

09
/09
/18

Era cea mai lungă noapte a anului 1956, 21 spre 22 decembrie. Într-o cameră a Spitalului „Central” din Bucureşti, după zece zile de speranţe şi disperări, Nicolae Labiş înţelegea că va muri, că drumul înapoi spre viaţă îi fusese iremediabil închis atunci când destinul sau o mână „prietenoasă” îl împinsese spre linia tramvaiului de la Colţea.