Se caută 2.400 de oameni de bine care să-și dăruiască ziua și împreună să schimbe răul în bine
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-cauta-2400-de-oameni-de-bine-care-sa-si-daruiasca-ziua-si-impreuna-sa-schimbe-raul-in-bine/

Într-o singură zi, aflăm cel puţin 10 ştiri negative. Adică 3650 de veşti rele pe an (accidente, agresiuni, fapte discriminatorii, de corupţie etc), un număr foarte mare raportat la veştile pozitive vehiculate în spaţiul public.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

Pentru a contrabalansa această cifră, Asociația Envision și-a propus un nou record: 3.651 de oameni de bine care să își dăruiască ziua de naștere. Printr-o simplă întrebare – Tu știi ce s-a întâmplat anul trecut de ziua ta? – oamenii sunt invitați să afle de pe site-ul Galantom.ro veștile rele care s-au anunțat anul trecut de ziua lor. Provocarea? Să #rescriepovestea și să înlocuiască știrile negative cu cele pozitive, dăruindu-și ziua. Mai exact, în loc de cadouri, să îi îndemne pe cei dragi să facă o donație pentru o cauză susținută de ei.

De la începutul anului până acum, peste 1.200 de persoane și-au dăruit ziua de naștere pe Galantom.ro, iar totalul donațiilor strânse a depășit suma de 1,5 milioane de lei. Numărul faptelor bune a fost mare în pandemie și, chiar dacă până acum a fost atinsă doar o treime din obiectivul propus, echipa Galantom se așteaptă ca oamenii să continue să fie generoși și să se gândească la cei mai puțin norocoși.

Andrei Chirtoc, unul dintre membrii fondatori ai proiectului, a explicat: „poate că pandemia ne-a furat timpul, mobilitatea sau chiar energia, dar ne-a și unit. Nu o putem lăsa să ne ia și ce avem mai de preț: generozitatea. Vrem ca anul acesta să se #rescriepovestea și să adunăm 3651 de momente de bucurie. Adică nu mai puțin de 3651 de zile de naștere dăruite, care să încline balanța spre bine.”

Printre oamenii de bine care și-au dăruit ziua de naștere anul acesta se numără și Andreea Bălan, Cătălina Grama (Jojo), Doru Trăscău (solistul trupei The Mono Jacks), Ilinca Vandici sau BRomania. Ei sunt doar câțiva dintre cei care au ales să fie generoși și au folosit puterea exemplului pentru a-și încuraja comunitățile să facă fapte bune.

Campania merge înainte până la atingerea obiectivului de 3651 de zile naștere dăruite, iar cei care vor să facă acest lucru, trebuie doar să urmeze 4 pași simpli:

  1. Intră pe site și vezi ce s-a întâmplat anul trecut rău de ziua ta.
  2. Alege cauza pe care vrei să o susții și rescrie povestea. Poți alege dintre proiectele organizațiilor care sunt deja pe platformă sau poți propune o organizație nouă.
  3. Creează-ți o pagină de donații în doar câteva minute, completând câteva date: data nașterii, datele de contact, titlul paginii și suma pe care îți propui să o strângi. Apoi vei avea posibilitatea să-ți personalizezi pagina cu poza ta și un text cu motivația.
  4. Răspândește vestea bună. Promovează online pagina de donații, ca și cum ar fi o invitație la petrecerea ta online. Încurajează-ți prietenii să fie alături de tine și, în loc de cadouri, să doneze pentru cauza pe care o susții.

Pe Galantom.ro există mai multe modalități prin care oamenii de bine pot face fundraising pentru cauzele în care cred: provocări sportive, dar și personale: 30 Day Smoke Free Challenge, 30 Day Fundraising Challenge, dăruirea altor zile speciale precum nunta sau botezul, dar și a unei pasiuni sau a unui talent și multe altele care pot fi regăsite aici.

Platforma Galantom a fost dezvoltată de Asociația Envision și Asociația People for Sport pentru ca oamenii de bine din România să poată susține cu ușurință cauzele sociale în care cred. Lansat în iunie 2013, proiectul Galantom reprezintă una dintre dovezile palpabile că românii sunt din ce în ce mai implicați social și din ce în ce mai interesați de rezolvarea problemelor din comunităţile lor. Doar în 2019, prin Galantom s-au donat în total peste 3,5 milioane de lei, dintre care 1,3 milioane de lei prin Dăruiește ziua ta, iar mii de oameni au primit sprijinul de care aveau atâta nevoie. Pentru creșterea impactului dar și a sustenabilității, platforma Galantom beneficiază în perioada 2019 – 2022 de o cofinanțare din partea Romanian-American Foundation.

08
/11
/20

„Înainte de orice vilegiatură și sportivitate, bucureștenii vor câștiga să vadă Bucureștii, care în fiece răspântie sunt alții și la fiece zece metri păstrează pentru călător o surpriză o bijuterie și o recompensă”. Așa scria Tudor Arghezi în „Cu bastonul prin București”.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

18
/09
/20

Nu e un admirator al comunicării intense din vremea noastră, care culminează cu incomunicarea și explică dezamăgit că în era corectitudinii politice, pentru că suntem atacați, orice am spune, sfârșim prin a nu mai spune nimic. Jeremy Irons s-a născut pe 19 septembrie 1948.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

30
/08
/20

Dacă întrebi pe cineva pe stradă, în mijlocul Bucureștiului, nu a auzit nimeni de ea, chiar dacă stă la câteva minute distanță. Pe stradă, nimic nu îi semnalează prezența până nu ajungi în dreptul numărului 22, unde nimic nu s-a schimbat de mult.

16
/08
/20

De la Rafael la Picasso, istoria artei este și istoria tablourilor dispărute, din întâmplare sau în urma unui plan bine pus la punct. Muzeele pe care le vizităm astăzi ar fi putut fi mai bogate, fără îndoială. Dar tablourile, ca și cărțile, au viața lor secretă și uneori se fac nevăzute, fără să se mai arate.

05
/08
/20

Între 31 iulie și 2 august, NO.MAD Talks a organizat în satul Ciocanu din județul Argeș primul eveniment offline de după ieșirea din starea de urgență – NO.MAD Outdoor Camp, o tabără de trei zile dedicată atât freelancerilor, cât și antreprenorilor, soloprenorilor și, în general, celor care își doresc să fie creativi și eficienți.

31
/07
/20

În seara de 4 august 1984, Richard Burton s-a dus la culcare pentru ultima dată. Nu s-a mai trezit niciodată. Cauza morții: hemoragie cerebrală. Peste câteva zile a fost înmormântat în cimitirul din Celigny (Geneva), îmbrăcat în costum roșu galez și împreună cu un volum de poezie de Dylan Thomas.