Se caută concurenți pentru „Bacău Fest-Monodrame”
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-cauta-concurenti-pentru-bacau-fest-monodrame/

Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „BACĂU FEST – MONODRAME”, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău va avea loc în perioada 23-29 aprilie.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău organizează în perioada 23-29 aprilie 2020 cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „BACĂU FEST – MONODRAME”.

„BACĂU FEST – MONODRAME”, singurul festival de teatru centrat pe Recitalul Actoricesc, va alătura și în această ediție concursului rezervat unui singur actor oferta unor spectacole complexe, de referință pentru scenele românești și străine.

Prestaţiile din concurs vor fi evaluate de un juriu alcătuit din profesionişti ai artelor spectacolului, juriu care va acorda, începând cu această ediție, mai multe premii:

TROFEUL BACĂU FEST – MONODRAME, în valoare de 1.000 de euro,

Premiul pentru cel mai bun actor – 500 de euro

Premiul pentru cea mai bună actriță – 500 de euro.

Acestor distincții li se vor adăuga Premiul onorific „Ştefan Iordache”, acordat de un juriu format din elevi din liceele municipiului Bacău, şi Premiul „Actori pentru Actor – Dinu Apetrei”, acordat de actorii din Teatrul Municipal „Bacovia”.

Juriile vor urmări capacitatea concurenților de a împleti varii mijloace de expresie (text, mișcare, teatru-dans, animație etc.).

Regulament de participare:

În competiţie pot intra producţii româneşti şi străine, cu o durată cuprinsă între 40 şi 70 minute. Data limită de trimitere a propunerilor este 1 martie 2020 (data poştei).

Documente necesare pentru înscriere:

  1. DVD/stick de memorie cu înregistrarea producţiei propuse
  2. CD / stick de memorie cu:
  3. fotografie portret
  4. fotografie din spectacol (format JPG preferabil);

III. CV-ul actorului/actriței şi prezentarea teatrului/companiei (dacă este cazul);

  1. Fișa standard cuprinzând datele tehnice și sinopsisul spectacolului. Aceasta poate fi descărcată direct de pe site-ul nostru, www.teatrulbacovia.ro, la secțiunea dedicată festivalului.

Plicurile vor fi trimise pe adresa:

BACĂU FEST – MONODRAME

Teatrul Municipal „Bacovia“

Str. Iernii, nr. 7, BACĂU

cod poştal 600050, judeţul Bacău.

Rezultatul selecţiei va fi anunţat până la data de 20 martie 2019.

Organizatorii asigură maxim două nopţi de cazare, precum si decontarea contravalorii transportului pe teritoriul României, conform legislaţiei în vigoare (7, 5 litri carburant la suta de kilometri), pentru o echipă care nu poate depăși 5 (cinci) membri. Nu se plătesc închirieri transport.

CONCURSUL DE DRAMATURGIE – MONODRAMĂ – EDIŢIA A VII-A

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău anunţă începutul sesiunii de înscrieri la cea de-a VII-a ediţie a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, secţiune competiţională din cadrul BACĂU FEST – MONODRAME, care se va desfăşura în perioada 23-29 aprilie 2020.

Concursul de Dramaturgie – Monodramă este deschis tuturor dramaturgilor, textul putând fi piesă de teatru originală, scenariu pentru teatru dans, teatru gestual etc., care să presupună, însă, prezenţa în spaţiul de joc a unui singur actor.

Regulament de participare:

Nu sunt admise texte care au fost deja reprezentate ori premiate la alte concursuri de dramaturgie sau publicate. Textele trimise pentru concurs nu se înapoiază autorilor.

Pentru a fi înscrise în concurs, toate lucrările vor fi trimise pe adresa:

Concursul de Dramaturgie – Monodramă

Teatrul Municipal „Bacovia“

Str. Iernii, nr. 7, BACĂU

cod poştal 600050, judeţul Bacău.

Data limita a înscrierilor este: 15 martie 2020 (data poştei).

Lucrările, trimise în trei exemplare, nu vor fi semnate, iar pe plic nu se vor menţiona numele şi adresa expeditorului.

În plicul ce conţine lucrarea va fi introdus un alt plic închis care va include numele, adresa autorului şi un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării şi va servi drept element de recunoaştere.

Acest plic se va deschide după desemnarea câştigătorului.

Textele propuse vor fi citite şi apreciate de către un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii teatrale româneşti. Juriul nu are obligaţia motivării scrise a deciziilor.

Rezultatele concursului vor fi anunţate până la data de 31 martie 2020, iar Premiul de Dramaturgie-Monodramă „Valentin Nicolau”, în valoare de 1000 de euro, va fi decernat în cadrul BACĂU FEST – MONODRAME, ediţia 2020.

Premiul de Dramaturgie – Monodramă „Valentin Nicolau” constă, totodată, şi în montarea textului câştigător la Teatrul Municipal „Bacovia” (drepturile de autor considerându-se a fi cedate Teatrului Municipal „Bacovia” pentru pachetul de reprezentații cu această montare), laureatul devenind membru al Juriului Concursului de Dramaturgie – Monodramă, la ediţia a VIII-a, din 2021.

Începând cu ediția din 2017, Teatrul Municipal „Bacovia” și-a asumat montarea textelor câștigătoare. Astfel, au văzut luminile rampei, „Crocodil” de Elise Wilk, regia Horia Suru, scenografia Romulus Boicu (2017), „Iulia, biata de ea”, de Gabriel Sandu, regia Irina Crăiță Mândră, scenografie Cristian Marin (2018). Textul „Tiadora”, câștigător al ediției 2019, de Maria Manolescu, va fi montat în stagiunea 2019-2020.

17
/03
/15

Un prieten mai tânăr, cinefil de pripas, cataloghează filmele în trei feluri: 1. E bun, merită descărcat de pe net.; 2. Nu merită nici să fie furat.; 3. Arta se plătește, merg la cinematograf! Într-o discuție particulară devenită parțial publică grație scrisului am încercat să-l conving că ”Aferim!” merită fiecare leu pe care îl va scoate din buzunar!

16
/03
/15

Cel mai așteptat film românesc al anului “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din România, în primul weekend de lansare. Pelicula care a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin a fost văzută de 20.039 de spectatori din toată țara și a obținut încasări de 257.404 lei

16
/03
/15

Semnalez că la Teatrul Odeon (strict estetic, cel mai frumos teatru din București) se desfășoară spectacolul “Casanova” (după Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, în regia lui Dragoș Galgoțiu).

16
/03
/15

O piesă valoroasă din fiecare instituţie muzeală va fi acoperită cu o pânză, pe 16 mai, la Noaptea Muzeelor, Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor, afirmând că prin acest protest se doreşte conştientizarea publicului faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale.

16
/03
/15

Cel de-al optulea film din franciza cinematografică SF "Războiul stelelor/ Star Wars" va fi lansat pe 26 mai 2017, a anunţat Bob Iger, directorul executiv al Walt Disney Co. Star Wars VII - “Star Wars: The Force Awakens” are premiera prevăzută pentru 18 decembrie 2015.

15
/03
/15

Thrillerul psihologic „ORFANI” de Dennis Kelly, în regia Elenei Morar, revine în această primăvară la Godot Cafe-Teatru. Vineri 20 martie, la ora 19:00, publicul este așteptat la un spectacol care explorează modul în care traumele copilăriei și violența în mediul urban pot influența viața liniștită a unei familii. Distribuția este formată din Simona Cuciurianu, Ionuț Grama și Laurențiu Bănescu.

15
/03
/15

Se împlinesc 155 de ani de la nașterea dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov și Casa de producție TVR propune spre difuzare una dintre cele mai reușite montări ale piesei sale „Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonski. Luni, 16 martie, de la ora 20:10, la TVR 2.

15
/03
/15

Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 70 de ani. Eusebiu Ştefănescu a murit la Spitalul Militar din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax soţia acestuia, Vali Ştefănescu.

14
/03
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la premiile Academiei Europene, „Waiting for August” tratează, în manieră observațională, dar și cu un lirism bine temperat, problema copiilor cu părinții plecați în străinătate. Emoționantul documentar belgiano-român regizat de Teodora Ana Mihai este proiectat în cadrul One World Romania (16-22 martie).

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.