Se deschide primul Muzeu al Pandemiei din România. Identități Fragile – un muzeu al obiectelor-emoție donate de public
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-deschide-primul-muzeu-al-pandemiei-din-romania-identitati-fragile-un-muzeu-al-obiectelor-emotie-donate-de-public/

Pe 22 mai, de la ora 12:00, la Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti se deschide pentru vizitare Identităţi Fragile – Muzeul Pandemiei, prima expoziţie participativă dedicată emoţiilor din pandemie, depozitate în obiecte-poveste care au însoţit publicul în ultimul an.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2021

Identități Fragile – Muzeul Pandemiei este un proiect cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și a fost conceput ca un experiment muzeal unic în țară, menit să dea o voce emoțiilor personale generate de pandemie prin intermediul obiectelor și a poveștilor lor, primite în urma colectei publice derulate în perioada 15 martie – 15 aprilie 2021.

„Identități Fragile este un pansament emoțional, un exercițiu creativ terapeutic, care pune în scenă o serie de radiografii individuale: poveștile celor care ne-au trimis obiectele. Expoziția îmbină o serie de elemente inedite, din zone creative surprinzătoare și care se îndepărtează de spațiul muzeal convențional. Deși intervenția curatorială este una minimală, iar narativul este unul ghidat de obiectele-poveste primite, putem vorbi despre o adevărată desfășurare de forțe în privința scenografiei, a atenției centrate pe experiența vizitatorului și a modurilor în care este gândită interacțiunea din spațiul de la Rezidența Scena9. Identități Fragile este o expoziție gândită în jurul conceptului de „obiect social” – adică acel artefact la care te uiți nu (doar) pentru semnificația lui artistică sau istorică, ci pentru abilitatea lui de a genera conversații”, declară Andreea Lupu, curator & manager de proiect.

Creată ca o expoziție care nu oferă răspunsuri, dar care stârnește curiozitatea și face loc perspectivei personale a fiecărui vizitator, Identități Fragile prezintă obiecte devenite micro-jurnale, care exprimă noua realitate în care trăim. Sunt obiecte care au depozitat bucurii sau tristeți, care au asigurat conexiunea cu cei dragi, au declanșat amintiri sau noi hobby-uri și care, prin expunerea publică, își continuă misiunea de împărtăși public emoții și istorii personale într-un spațiu comun și de a crea o memorie a unor timpuri fragile.

Expoziția Identități Fragile – Muzeul Pandemiei poate fi vizitată în perioada 22 mai – 4 iulie 2021, la Rezidența BRD Scena 9 (Str. I.L. Caragiale 32). Intrarea este gratuită, dar pentru a putea controla fluxul de vizitatori în condițiile prevederilor legale, este necesară programarea online  în prealabil, aici.

Program de vizitare: Marți – Vineri: 16:00 – 20:00 / Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 20:00.

*

Andreea Lupu este unul dintre profesioniștii industriei de advertising și comunicare din România. Cu o experiență de peste 14 ani în strategie de comunicare, pledează pentru înțelegerea oricărui demers creativ prin lentila generoasă și deschisă a antropologului. Absolventă a Masterului de Studii Vizuale și Societate, a descoperit pasiunea pentru studii muzeale și curatoriat, demersurile ei fiind ghidate de dorința de a transforma spațiile culturale convenționale în obiecte sociale, capabile să genereze interacțiune. În fiecare explorare creativă investighează spațiul exterior, colectiv, în tandem cu experiențele particulare, inviduale.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.